Hon har seglat jorden runt – med 250 kvinnor

”Jag tror att man mår väldigt bra av att respektera sin lust”

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2019-12-15

Linda Lindenau är stolt över sin segling.

Under 3,5 år har Linda Lindenau seglat jorden runt, nu när hon har nått sitt mål kan hon titulera sig världsomseglare. Med sig har hon haft kvinnor med olika kunskaper om segling, totalt har de varit 250 stycken som har följt med i olika etapper.

– Vi måste låta alla växa upp med tron att de kan göra precis vad de vill, säger Linda Lindenau.

Det var inte tänkt att bli en seglats runt jorden när Linda Lindenau lättade ankare 2016. Då hade Linda levt på att hålla seglingskurser i Stockholm och Medelhavet i sex år, och ville att kvinnorna hon hade kurser med skulle få se någonting nytt. Sedan växte världsomseglingen fram efter hand, och 6 december 2019 var den ett faktum. 40 000 sjömil, ett femtiotal länder och fyra oceaner senare hade hon rundat jorden med segelbåten Peristera.

– Det känns fantastiskt. Jag vet bara ett fåtal kvinnor i världen som har gjort samma sak som jag, säger Linda Lindenau.

Vill få kvinnor att våga

Linda började med segling av en slump när hennes barn var små. Som ensamstående ville hon göra någonting med barnen på somrarna, som inte kostade så mycket. Segelbåten inköptes, segelintresset växte, familjen började med längre seglingar och till slut blev segling Lindas jobb. För Linda kändes det extra viktigt att arbeta med kvinnor.

– Det är ovanligt med kvinnliga skeppare, jag har jobbat mycket med att få ut kvinnor på sjön, säger Linda.

En sak som Linda ofta märker när hon håller i seglingskurser för kvinnor, och under sin långsegling, är att det finns föreställningar om att kvinnor inte ska våga, att de ska vara till lags och inte ge sig ut på äventyr. Ännu fler har med sig minnen från barndomen där pappa tog med sig sonen på äventyr och lämnade dottern hemma.

– De fick inte med sig en tilltro till sin förmåga från barndomen, det är förfärligt. Även de som har små barn i dag fortsätter förvänta sig att pojkarna ska vara äventyrliga och flickorna ska vara snälla. Vi måste låta alla växa upp med tron att de kan göra precis vad de vill, alldeles oavsett om de råkar vara pojkar eller flickor.

Linda märker att seglatser ofta har en stärkande effekt på kvinnorna. Att göra saker som de aldrig gjort tidigare, att våga. När Linda seglar har hon plats för upp till sex kvinnor på båten, endast kvinnor.

– Varje steg ökar på självförtroendet och modet. Att styra en 14 ton tung båt ger en känsla av att stå stadigt. Och jag tror att man mår väldigt bra av att respektera sin lust.

Båten Peristera har huserat totalt 250 kvinnor under åren.

Från Medelhavet till Karibien

Lindas rutt runt jorden har gått i etapper, under orkansäsong har hon ställt upp båten på land och spenderat lite tid hemma i Sverige innan det bär av igen. Båten har gått från Medelhavet, förbi Marocko, till Kanarieöarna, över Atlanten till Karibien, genom Panamakanalen, via söderhavsöar som Cook Island till Nya Zeeland, förbi Australien och Indonesien, via Mauritius och Madagaskar, runt Sydafrika, över Atlanten till Brasilien och till slut till Saint Lucia i Karibien. Lindas favorit är att segla på öppet hav.

– Det är något speciellt att segla i flera dygn, att se solen gå upp och ner, sitta uppe på nätterna och titta på stjärnorna. Det kommer att stanna kvar längst i mitt minne.

Kvinnorna som har följt med på resan har haft olika upplevelser beroende på etapp. Att segla kustnära innebär att äta på restauranger och göra utflykter. På öppet hav är var dag lik den andra på båten.

– Det händer väldigt lite och ändå går dagarna så fort. Man tror att man ska bli uttråkad men så blir det inte.

En utmaning för Linda har varit tidsplanen.

– Jag har vetat var jag ska vara ett år fram i tiden, för då kommer deltagarna att stå där och vänta på mig.

En annan sak som har känts problematiskt för Linda är miljöaspekten. Visserligen är segling ett miljövänligt sätt att ta sig fram, men alla deltagare har flugit till båten.

– Jag är en riktigt miljöbov på det sättet. Det är lite problematiskt faktiskt, men jag kan ju inte begära att de ska segla till mig för då har de ingen semester kvar. Segling är långsamt, det är inget alternativ till att flyga.

Så här såg Lindas rutt ut.

Ska vila i ett år

Nu är Lindas långsegling över, och ett år av vila väntar. Sedan kommer Linda att fortsätta segla kortare sträckor. Men dessa tre år kommer hon inte att glömma.

– Jag är väldigt stolt över det här. Det finns fler kvinnliga astronauter som har varit i rymden än vad det finns kvinnor som har varit ensamt ansvariga ombord under en segling som denna. Jag känner att jag verkligen har åstadkommit någonting, säger Linda Lindenau.