Gotlandstips – platserna som maxar din semester på ön

20 tips för familjesemestern på Gotland

Det finns mycket att ta sig an under en sommarsemester på Gotland, men inte alltid lika mycket tid. Aftonbladets självutnämnda Gotlandskännare antog därför utmaningen att lista de bästa restaurangerna, familjeaktiviteterna, badplatserna och konserterna under sommaren 2019. Häng med!

Aftonbladet: De senaste nyheterna, Sveriges största nyhetssajt

En sommar på Gotland inkluderar långt mycket mer än politiska pr-jippon, exkluderande pastellfärgade fester och särkbärande medeltidslajvare.
Här är den enda listan du behöver för en fulländad semester på Gotland 2019.

Bästa restaurangerna på Gotland

 • Stelor, Västergarn

Utsedda till ett av världens mest romantiska hotell är det framför allt just hotellet som utmärker Stelor. Kan man tro. Köket är faktiskt även det av väldigt hög kvalité där stort fokus ligger på hållbarhet och lokala råvaror. Varje morgon börjar nämligen med att kockarna går över till grannbonden Janne för att hämta dagens grödor.

 • Surfers, Visby

Surfers, som sedan några år tillbaka har ynglat av sig och blivit med systerrestaurang i Stockholm, befäster alltjämt sin ställning som Gotlands mest smakrika krog. För smaklökarna kommer att få sig en prövning under ett besök här, på ett bra sätt alltså. Smakerna är lånade från Sichuanprovinsen i Kina, och den signifikanta sichuanpepparn kommer inte att gå obemärkt förbi.

Köksmästare Linus Ström på Stelor.
Köksmästare Linus Ström på Stelor.
 • Krakas Krog, Katthammarsvik

Gotlands bästa krog. Sveriges nionde bästa. Det är betyget som restaurangindikatorn White Guide delade ut till Krakas Krog 2019. Restaurangen, som ligger mitt ute på den gotländska landsbygden, är i en klass för sig. Så om du har möjlighet: Besök den. Gör det bara.

Kneippyns vattenland, Veronica Maggio i Burgsvik och Fårös raukområde är några av många måsten på Gotland i sommar.
Kneippyns vattenland, Veronica Maggio i Burgsvik och Fårös raukområde är några av många måsten på Gotland i sommar.
 • Bruna Dörren, Ljugarn

Potobers, Glada glassen, One love och Vattenleken. Det är några av Ljugarnskrogen Bruna Dörrens många koncept. Kort sammanfattat serverar de mat baserad på potatis, en väldans massa öl, god glass, reggaemusik och en lekhörna för barnen. Utöver det kör de livespelningar och musikquiz var och varannan dag under hela sommaren.  

 • Gula Hönan, Rone

Att Gula Hönan inte är med i White Guide 2019 är inte ett bevis på att de har tappat det. Tvärtom ska de göra om sitt (prisvinnande) koncept och gå från en smakmeny till en mer klassisk, vad de kallar det, ”pensionatsmiddag”. Känner vi Gula Hönan och familjen Qwiberg-Enderborg rätt så kommer det inte att smaka kattpiss direkt.

Digerhuvuds raukområde på Fårö.
Digerhuvuds raukområde på Fårö.

Familjeaktiviteter och sevärdheter på Gotland

 • Etelhems krukmakeri, Etelhem

Det vimlar av krukmakerier på Gotland. Det går ibland inte att köra på landsvägen i två kilometer utan att en designad skylt som säger att ”här finns ett krukmakeri” dyker upp. Men för den som vill prova på att dreja själv är det Etelhems krukmakeri man ska bege sig till. Kön för dropin-drejningen kan vara lång, så sätt av några timmar om du vill kladda med lera.

 • Hallshuk, Hall socken

Det smärtar i mig att dela med mig av detta tips. Helst av allt hade jag velat ha det för mig själv (förutom de få gotlänningar som har hittat hit). Men här kommer det: Fiskeläget Hallshuk är den finaste platsen på Gotland. Med råge, dessutom. Visst kan man göra ett försök att beskriva platsen med diverse superlativ, men det skulle inte bli rättvist. Åk dit och se själv.

 • Kneippbyn Resort, Vibble

Barnens paradis på Gotland är ohotat Kneippbyn. För vad kan egentligen slå att springa runt i Pippi Långstrumps Villa Villekulla som ligger mitt i ett stort lekland med gokartbanor och hoppborgar, för att sedan gå ett stenkast bort och bada i det massiva vattenlandet? Nä, här är det svårt att ha tråkigt. Och barn gillar ju som bekant kul.

 • Digerhuvuds raukområde, Fårö

Som utflugen gotlänning är jag generellt skeptisk till raukar, det är inte mycket mer än stora stenar egentligen. Men, självklart kan det finnas en tjusning i det om man inte har bott i ett stort raukfält hela livet. Då tycker jag att du ska ta dig till Digerhuvud, ett stort raukområde på norra Fårö. Där kan man hoppa och klättra mellan raukarna och äta picknick på stranden när man har tröttnat. Som jag.

Vattenlandet är en av Kneippbyns många attraktioner.
Vattenlandet är en av Kneippbyns många attraktioner.
 • Lummelundagrottan, Lummelunda

Att tränga in sig i en grotta mitt under gassande solsken kan kännas omotiverande, men så skönt det är att svalka sig lite under jord. Lummelundagrottan är en av Sveriges längsta upptäckta grottor, och varje år samlas människor i alla åldrar för att upptäcka gamla lämningar.

Bästa konserterna på Gotland sommaren 2019

 • Jireel, Gutekällaren

Blott 18 år släppte han sitt debutalbum. Nu, ett år senare, har hiphop-sensationen från Rågsved precis tagit studenten och har en utlandskarriär i sikte. Men först passar Jireel på att riva av en sommarturné som bland annat besöker Gutekällaren.
När: Visby, 17 juli

 • Gustaf och Viktor Norén, S:t Nicolai ruin

Borlängebröderna Norén ger sig ut på vägarna i sommar och gör ett stopp i S:t Nicolai ruin i Visby. Repertoaren kommer att bestå av finstämda folkmusikversioner av deras respektive låtskatter från Mando Diao, Sugarplum Fairy och State of Sound, blandat med nya tolkningar av Gustaf Frödings dikter.
När: Visby, 18 juli

Grammisvinnaren Jireel besöker Visby i sommar.
Grammisvinnaren Jireel besöker Visby i sommar.
 • Jakob Hellman, Stelor

I februari 1989 släppte Jakob Hellman sitt debutalbum som snabbt blev en favorit hos såväl fans som kritiker. Det framemotsedda andra, svåra albumet blev dock något för svårt och har ännu inte lämnat Hellmans låtskrivarhuvud. Men misströsta inte, i sommar är han ute på vägarna igen.
När: Västergarn, 19 juli

 • Veronica Maggio, Grå Gåsen

Med tre Gröna Lund-spelningar i ryggen kommer popundret Veronica Maggio till Gotland och Burgsvik i sommar. Hon är en av tre artister som under sommaren uppträder under det nya konceptet ”Tisdagar på Gåsen”, platsen där de varje år spelar in Tv4:s långkörare ”Så mycket bättre”.
När: Burgsvik, 23 juli

 • Sarah Klang, Gåsemora

Som traditionen lyder har Sommarkväll på Gåsemora bjudit in det tunga artilleriet till sommarens spelningar. När inte Ulf Lundell eller Linnea Henriksson står på scen är det Sarah Klang, vars röst med största sannolikhet kommer att få taket på ladan att lyfta, som vi ser fram emot att se allra mest.
När: Fårö, 23 juli

Bästa badplatserna och stränderna på Gotland  

 • Blå lagunen, Ar

Gotland profilerar sig ofta med sin inofficiella slogan ”Jorden runt på en ö”. Det är såklart inte helt sant, men närmare ett kristallblått medelhavsvatten kommer man inte än Blå lagunen belägen på öns norra halva. Det vattenfyllda kalkbrottet är ett populärt besöksmål för såväl gotlänningar som turistande fastlänningar. Kom därför tidigt för att få en parkeringsplats.

 • Smöjen kalkbrott, Lärbro

Någon kilometer från Rute stenugnsbageri, ni vet kaféet som frekvent syns i diverse mediemänniskors sociala medier, ligger Smöjen. En badplats som rymmer såväl en lång stenstrand som ett kalkbrott med lagom höga klippkanter att hoppa från (på egen risk). Stället har även ett kusligt övergivet hus som många väljer att simma in i, men det rekommenderas inte.

 • Sigvalde träsk, Etelhem

Träsk låter ju mysigt, tänker ni ironiskt. Ja, detta är faktiskt en ganska mysig plats att ta familjen till en varm dag. På grund av att det är just ett träsk är vattnet förmodligen Gotlands varmaste, ett vatten som man allra roligast plumsar i via det fem meter höga hopptornet. De minsta har också sin egen lilla inhägnade och grunda badplats att plaska omkring i.

Sudersands strand bjuder på mer än bara sand och sol.
Sudersands strand bjuder på mer än bara sand och sol.
 • Sudersand, Fårö

I Palmes och Bergmans gamla kvarter ligger Gotlands, kanske Sveriges, finaste sandstrand. Den kritvita stranden sträcker sig flera kilometer längs Fårös kust, och under den sträckan finns flera matalternativ, äventyrsgolf och beachvolleyboll. Som gjort för en heldag.

 • Ardrestranden, Ardre

Medan folk ligger packade som sillar på grannstranden i Ljugarn, har man en yta på minst 20 kvadratmeter för sig själv i Ardre, bara några kilometer därifrån. Visst, det finns ingen kiosk, inte heller någon minigolfbana eller närliggande lunchrestaurang som i Ljugarn, men det jämnas ut när stranden här är både längre, bredare och finare än grannsocknens. Bli dock inte förvånad om någon naturist dyker upp på stranden, för det förekommer.

Publisert:

LÄS VIDARE