Här är resmålet som är vårens storstadsraket

Resorna till Lissabon ökar med 75 procent i vår.
Resorna till Lissabon ökar med 75 procent i vår.

Bokningarna av vårens resor är i full gång, även om antalet resor minskar med dryga en procent. Svenskarnas mest bokade resmål är Gran Canaria, Bangkok och Mallorca, men ett nytt resmål tar sig in på topplistan och upp på fjärde plats.

Trots att årets vinter har varit ovanligt varm på många platser i landet så är det många som längtar till värme och sol. Bokningarna av vinterns och vårens resor är i full gång medan bokningarna av sommarens resor dröjer, enligt statistik från Ticket.

– Detta ligger ju helt i linje med det senaste årets bokningsbeteende, att vara mer avvaktande och vänta till närmare inpå avfärd innan bokning sker, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Bokningarna av vårens resor har dock minskat en aning.

– Totalt minskar antalet resor med 1,15 procent, vilket faktiskt var mindre än vad jag hade väntat mig.

I vår är det främst klassiska resmål som lockar. Gran Canaria, Bangkok och Mallorca ligger på topp tre av de resor som hittills har bokats.

– Gran Canaria är fortfarande storsäljaren, med rejält många fler bokningar än till tvåan Bangkok. Däremot minskar Gran Canaria mer än vad Bangkok gör, så avståndet dem emellan jämfört med i fjol är betydligt mindre, säger Katarina Daniels.

Där Gran Canaria och Bankok minskar i antalet bokningar så ökar dock Mallorca, med 12 procent.

– Detta är lite spännande, eftersom vi har sett en tydlig trend att resa till klassiska turistdestinationer men under lågsäsong – vilket bokningarna till Mallorca speglar.

I vår vill många resa till Bangkok.
I vår vill många resa till Bangkok.

Resmålet som är populärt vartannat år

Ett resmål som tagit sig in på topplistan och upp på fjärdeplats är den portugisiska huvudstaden Lissabon, bokningarna till staden ökar med hela 75 procent. Den pittoreska och backiga huvudstaden har fått ett uppsving på senaste år och utsågs bland annat till årets bästa resmål 2019. Men enligt statistik från Ticket har bokningarna till staden varit minst sagt ojämna.

– Lissabon har verkligen varit lite upp och ner. 2018 ökade bokningarna rejält, minskade istället till våren 2019, för att återigen öka. Upp och ner och upp, med andra ord, säger Katarina Daniels.

På femte plats kommer storstaden Amsterdam, som har nästan lika många bokningar som Lissabon i vår

Hit vill svenskarna resa i vår

Statistiken är baserat på avresor mellan 1 mars och 31 maj 2020.

  1. Gran Canaria (1)
  2. Bangkok (2)
  3. Mallorca (7)
  4. Lissabon (ny)
  5. Amsterdam (4)
  6. New York (3)
  7. Paris (5)
  8. Prag (10)
  9. Teneriffa (9)
  10. Malaga (8)
Publisert:

LÄS VIDARE