Här kan du fira nyårsafton i Stockholm

Bubbel och svindlande utsikt – vilket nyårsfirande väljer du?

Av: 

Joanna Górecka

Elisa Amorelli

Julen 2020

Snart lägger vi äntligen 2020 bakom oss!

Hur vill du fira in tolvslaget när 2021 gör intåg?

Här har vi samlat allt du behöver veta – hur du ser fyrverkerier från bästa utkiksplatserna till vilka regler du måste ha koll på för att själv få smälla nyårsraketer.

Här kan du fira in 2021.
Här kan du fira in 2021.

Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19. Håll dig uppdaterad på respektive plats hemsida, samt på folkhalsomyndigheten.se.

 

Det blir ett annorlunda nyår i år. Stockholm stad ställer in det traditionsenliga nyårsfirandet. Skansen direktsänder utan publik. Och flera restauranger håller stängt.

Men att 2020 äntligen är över måste ändå firas. Prioriterar du utsikt, goda drinkar, fyrverkerier eller en kontinental meny?

Det blir ett annorlunda nyår i år.

Skinnarviksberget

Vill du uppleva tolvslaget med utsikt över Gamla stan, Kungsholmen och Stockholms stadshus, upplysta av fyrverkerier? Ta dig till Stockholms högsta naturliga punkt, Skinnarviksberget. Men lämna hal fotbeklädnad eller klackskor hemma, en del lågintensivt klättrande kan nämligen bli aktuellt och det är ju synd att börja 2021 med vrickade fötter.

Nyår på Skansen

Sång, musik gemenskap – trots pandemin lever traditionen om att fira in det nya året med att läsa Tennysons dikt ”Nyårsklockan” från Sollidens scen vidare. I år är det ingen mindre än skådespelaren Sofia Helin som läser den klassiska dikten under det anrika nyårsfirandet på Sollidenplan. Firandet, med anor från 1895, direktsänds av SVT sedan 1976.

Nyårsfirandet på Skansen direktsänds utan publik. Parisa Amiri och Anders Lundin är programledare.

Nyår på Skansen är en långlivad tradition.

Soul train nyår

Har du dans i fötterna? Vill du fira in 2021 med champagne i mängder, dansgolv?

Tja, dansa får du göra i vardagsrummet eller i stugan. Men för att göra det mer festligt har Soul Train ställer om och välkomnar dig till en digital nyårsafton för att fira att året äntligen är slut. Från klockan 20 kommer dansmusiken flöda till efter tolvslaget, med korta inslag av intervjuer, minnen och tävlingar.

Grand Hotel

På Grand Hotel bjuds det på lyxfirande av rang – trots pandemin.

”Vi har öppet som vanligt, bara med lite mer luft mellan firarna”, skriver de på hemisdan.

På hotellet kan du avnjuta en färgsprakande nyårsgala som bjuder på pärlor ur musikal och opera i Spegelsalen och en nyårssupé med storbandsfest och dans i Vinterträdgården. Dessutom kan du njuta av fyrverkerierna utan att ge dig ut i kylan från Cadierbaren.

På Grand Hotel bjuds det på lyxfirande av rang – trots pandemin.

Himlen

Är utsikten avgörande för dig? 104 meter över marken, på toppen av Skrapan ligger restaurangen och skybaren Himlen. På nyår serveras här både hummerlunch och olika sittningar fram till klockan 22.

Brasserie Balzac

Vill du fira in det nya året i kontinental stil? Det kan du göra på Brasserie Balzac, en Stockholmskrog som hämtar inspiration från Paris och New Yorks storkrogar. Festa loss på hummer, oxfilé, torskrygg och champagne under den här kosmopolitiska supén.

Här är platserna för nyårsfirandet i huvudstaden.

Ska du fira hemma?

Om du själv vill stå för festligheterna och smälla egna raketer är det en del grejer du bör ha koll på.

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne.

Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen.

Vill du vara på den säkra sidan kan du välja tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus, för dem krävs inget tillstånd.

Hur gammal måste man vara för att få köpa fyrverkerier?

Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Varifrån ser man bäst fyrverkerierna?

Förutom Skinnarviksberget som vi tipsat om, finns en rad andra platser där du har bra utsikt över den färgsprakande showen.

Här är några förslag:

  • Stadshuset. Beläget precis vid kanten av Mälaren vid Kungsholmen. Här är utsikten magisk, med fyrverkerier som lyser upp himlen över gamla stan, södermalm och Kungsholmen.
  • Västerbron. Den höga bron som förenar Södermalm och Kungsholmen erbjuder en utmärkt utsiktspunkt för att njuta av fyrverkerierna.
  • Skeppsholmen. Här får du direkt utsikt över Gamla stan och Slottsbacken, dessutom en fantastisk vy över Södermalm och Östermalm.
  • Slussen. Ett populärt ställe att fira in det nya året på grund av utsikten.
  • Fjällgatan. Här hamnar du ännu lite högre upp än vad du gör vid Slussen – en panoramavy över hela staden och fullständig överblick över Stockholms fyrverkerier utlovas.
  • Skeppsbron. Hela den inre hamnen i Gamla stan är perfekt för att titta på fyrverkerierna, men framför Kungliga Slottet, på Skeppsbron, hittar du det där lilla extra.
Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Julen 2020

LÄS VIDARE

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Nyårsafton

Skansen

Sofia Helin

Fyrverkerier

MER OM RESA

Här är Sveriges bästa julmarknader

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

Så firas nyår på svenska turistorterna

Här får din hund en paus från fyrverkerierna

7 fantastiska platser att fira nyår på

Så gör du för att fira nyår i Sydneys operahus

Så maxar du ledigheten

Guide till Djurgården i Stockholm – ön fylld av sevärdheter

Så maxar du ledigheten 2022