Upptäck västkusten - båtluffa i sommar

Smögen i solnedgången.
Smögen i solnedgången.

Expertens fem favoritställen - i sommar och året runt

Vind i seglen! Saltstänk, varma klippor och mysiga badvikar, du behöver inte åka långt för en exotisk semester i sommar - gör en båtluff på västkusten!

Här är expertens bästa tips inför en semester vid havet.

En båtluffssemester i Grekland eller Kroatien har man hört om förut, men visste du att man också kan båtluffa i Sverige? En satsning av Turistrådet Västsverige gör det enkelt för vem som helst att upptäcka öarna kring Västkusten.

– Vi har samlat all information man behöver för att kunna uppleva västkusten utan egen båt. Man kan åka från ö till ö under några dagar eller bara göra en fantastisk dagsutflykt, säger båtluffsexpert Karin Gesouli på Turistrådet Västsverige.

Vad är det som är så speciellt med just västkusten?

– Jag tycker framförallt att det är läget. Det gör att vi har världens godaste skaldjur som både kan ätas på krogen eller kan man köpa med sig till en piknick. Man kan göra hur lyxigt eller enkelt man vill. Sen vill jag slå ett slag för vandringslederna där man kan uppleva storslagna miljöer och njuta av unika vidder utan att trängas, säger Karin Gesouli.

Vad är bra att tänka på för någon som vill båtluffa i sommar?

– Jag tycker man ska försäkra sitt boende i förväg. Det är inte som när man båtluffar i Grekland och man kan åka från ö till ö utan plan. Ska man resa mitt under sommaren så ska man boka boende i god tid. Men sen jag vill också rekommendera att åka till vår skärgård året runt. Gör en tidig semester för att uppleva skärgården när det är mer folktomt, säger Karin Gesouli.

Karin Gesouli arbetar med företagsutveckling på Turistrådet Västsverige.
Karin Gesouli arbetar med företagsutveckling på Turistrådet Västsverige.

Planera din resa

Från Göteborgs södra skärgård upp till Kosteröarna i Strömstad - ja Västkustens skärgård är stor. Över hela området finns hundratals öar och en rad olika rederier som trafikerar dem.

Här kan du läsa mer för att planera just din resa.

– Det bästa med skärgården är att man kan bestämma precis hur man vill att ens resa ska bli eller kosta. Bo en natt på ett lyxhotell och en annan under ett vindskydd, säger Karin Gesouli.

Här några öar du inte vill missa:

1. Dyrön

Till den livfulla ön Dyrön kan du enkelt göra en utflykt från centrala Göteborg. Den här ön är känd för sina vackra vandringleder där du kan se unika vyer och gå genom spännande berglandskap. Här kan man bada, äta god mat eller spana efter mufflonfår som rör sig fritt på ön.

– Dyrön är fantastiskt fint, på vandringsleden finns en ortroligt häftig ravin där man på toppen kan se de klassiska vita husen vid Marstrand, säger Karin Gesouli.

Så tar du dig dit: Ta tåg mot Uddevalla, sedan expressbuss till Rökan och till sist båten som tar dig vidare till Dyröns södra hamn.

Dyrön har mänga härliga vandringsleder längs med vattnet.
Dyrön har mänga härliga vandringsleder längs med vattnet.

2. Öckeröarna

Här har vi ett perfekt resmål för cykelfantaster. Öckeröarna är belägna mellan Vinga och Marstrand, i Göteborgs norra skärgård. Här finns en samling av tio öar där flera av dem är sammanlänkade med broar, färjor och båtar. På öarna erbjuds vackra cykelstråk som lämpar sig för hela familjen.

– Det som är så fint är att man hamnar i en litet avskärmat fiskesamhälle, vilket är en stor kontrast till Göteborg som ändå ligger så nära, säger Karin Gesouli.

Så tar du dig dit: Ta båten från centrala Göteborg till Klåva hamn på Hönö.

Hönö i Bohuslän.
Hönö i Bohuslän.

3. Kosteröarna

Hit kan du åka för en av Sveriges solkäraste platser. Utanför Strömstad, som har lika nära till Norge som Göteborg, ligger Kosteröarna. Öarna består till stor del naturreservat där du får en härlig blandning av kulturlandskap och vackra stränder. Här finns en stor variation av badplatser och Sveriges enda marina Nationalpark.

– Här får man inte missa ett besök på Kosters trädgård där de serverar supergod mat från deras egna bioodlingar, säger Karin Gesouli.

Så tar du dig hit: Ta tåg eller buss till Strömstad och sedan båt från norra hamnen till Kosteröarna.

På Kosteröarna finns en stor variation på badplatser.
På Kosteröarna finns en stor variation på badplatser.

4. Bohusläns inskärgård

Här har vi en gömd pärla för de som vill komma bort från turister och folksamlingar. Strax utanför Uddevalla i inskärgården mellan Slussen och Ljungskile ligger en lugnare del av Västkustens skärgård. Här kan man luta sig tillbaka och bo med utsikt över Slussen. Har du med dig cykel kan du hitta små unika boenden längst cykelvägarna.

– Detta är lite lugnare än till exempel Smögen. Här hittar man de där små charmiga ställena där ägaren har fingertopps känsla för både mat och genuin miljö, säger Karin Gesouli.

Så tar du dig hit: Ta tåget från Göteborg till Uddevalla eller Ljungskile.

I Ljungskile kan man njuta av utsikten mot Slussen i skärgården.
I Ljungskile kan man njuta av utsikten mot Slussen i skärgården.

5. Hållö

Ungefär en 10 minuters båtfärd från Smögen ligger den lilla ön Hållö. Här kan man vandra på slätslipade klippor eller besöka Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn. Ön är dock mest känd för Maramorbassängen som ligger på öns västra sida. Där kan man bada i turkosblått vatten och hoppa från häftiga klippytor.

– Marmorbassängen är verkligen en häftig upplevelse, något man inte vill missa!, säger Karin Gesouli.

Så tar du dig hit: Ta buss eller bil till Kungshamn, sedan Hållöexpressen.

På Hållö finns Bohusläns äldsta fyrtorn.
På Hållö finns Bohusläns äldsta fyrtorn.
Publisert: