Rumänska Mamaia är billigt - och pålitligt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
Mamaias stora tillgång är den sex kilometer långa sandstranden, som är barnvänligt långgrund och kantas av barer och serveringar.

Resa | Rumänien

Sugen på att bli miljonär på semestern?

I rumänska Mamaia möts du av en pålitlig sommarsol, en välskött strand kantad av nymålade hotell - och sedlar med väldigt många nollor på.

Rumänien är billigt, billigare än Turkiet och Bulgarien på det mesta.

Det är också trevligt. "Välkomna, hoppas ni kommer att trivas i Mamaia!" hälsar hotellreceptionisten. Men det känns inte inövat.

Däremot kan man inte ens med bästa vilja kalla Mamaia mysigt. På 70-talet var Mamaia populärt bland svenskar som sökte en exotisk semester bakom järnridån och garanterad sol till ett billigt pris. Standarden då var oftast under all kritik och servicen i bästa fall nonchalant.

Solen lyser fortfarande över Svartahavskusten, och billigt är det. Men mycket har förändrats i Rumänien, som är mitt uppe i en snabb, och ofta svår, utveckling.

De flesta av de gamla kolosshotellen är i dag privatägda och renoveras så det står härliga till. Till de utländska turisterna, främst nordbor och tyskar, hyrs rum ut med hög luftkonditionerad standard.

Mamaia sträcker sig längs den smala landremsa som skiljer Siutghiolsjön från Svarta havet, som på rumänska heter Marea Neagra.

Stranden, Mamaias främsta tillgång, är över sex kilometer lång. Södra änden ligger alldeles intill storstaden Constantsa och norrut ryker gräsliga industrikombinat som inte förgyller utsikten.

Färggranna parasoller står i klungor framför strandrestaurangerna och med jämna mellanrum reser sig livräddartorn där rödklädda badvakter håller koll på de badande. Här och var på stranden står människor inkletade i svart gyttja, som ska vara nyttig och föryngrande.

Musik strömmar från strandbarerna. Den som gillar jazz- och fusionmusik bör söka sig till södra delen av stranden, framför hotell Flora, där The Note håller igång under säsongen.

Ibland ser man poliser i stranduniform - sommarskjorta och shorts - gå förbi och kolla tillstånd hos försäljarna på stranden. Under sommartid kommenderas många poliser hit för att upprätthålla ordningen. Turister behöver inte känna sig otrygga.

Atmosfären är lugn och städad. Det känns att folk har kommit hit för att vila ut. Ingen stress, inga hastiga rörelser. De flesta besökarna är rumäner, som promenerar arm i arm eller spankulerar med barnvagnen på jakt efter butikerna som säljer colac secuiesc - ett kaloririkt bakverk i tubform som smaksätts med kokos, choklad, vanilj eller nötter.

På en krog med grönskande uteservering längs strandpromenaden är vi dyra och fina. Beställer utan att tveka den dyraste förrätten och den kostligaste huvudrätten för cirka 20 kronor styck. In kommer en mamaliga brînza smentana - stekt polenta på en bädd av gräddfil, täckt av riven ost.

Denna kulinariska nacksving följs av en ciulama de pui cu ciuperci - en mustig kyckling- och svampragu med en stor majsboll i. Det är säkert vällagat men något ovanligt för vår torftiga smak.

Annars är typiska rätter sarmale - ett slags kåldolmar - och olika sorters köttgrytor.

Man bör avsätta gott om tid för måltiderna, för trots den goda viljan går det ännu inte undan med serveringen. Men även detta bidrar till den loja semesterrytmen.

Folk sippar drinkar på barer, som till exempel på småflotta Club Castel, som har en stor pool. Men det finns även andra mindre exklusiva ställen att avnjuta en stilla rumänsk öl på. Ursus, Silva eller Ciuc är alla bra märken.

På Club Scandinavia kan man dricka dyra drinkar eller äta finmiddag i mycket exklusiv och ultramodern miljö.

Den sporttokige kan beskåda Maradonas VM-tröja från 1990 över en drink i sportbaren i den förre fotbollsstjärnan Gheorghe Hagis lyxiga hotel Iaki.

Mamaia är inget hålligångställe. Men det finns klubbar och diskon spridda runt stan.

På Club XXI:s terrass ut mot havet huserar mest väldigt kraftiga och kortklippta rumänska killar med anorektiska flickvänner som dansar på det lilla dansgolvet. Rik och småbrackig stämning.

Cabaret Melody i den stora byggnaden vid centraltorget, granne med Club XXI, tar 180 kronor i inträde men då får man i gengäld dricka så mycket man vill inne i showlokalen. Här vankas sångframträdanden, bensprattel och glittrig show.

Klubbarna och barerna som ligger på taken ovanför butikerna längs strandpromenaden är populära tillhåll där man håller öppet till sista gästen.

Snabbfakta

Mårten Frankby (resa@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN