Björn Ranelid tipsar om soliga Kap Verde

Publicerad:
Uppdaterad:

Kap Verde

”Det är en av världens mest solsäkra platser”

1 av 5 | Foto: Foto: Robin Lorentz-Allard
Björn Ranelid.

En gnutta kultur, men helst massor av sol.

När Björn Ranelid, 66, väljer sina resefavoriter faller valet på Kap Verde – som han nyss besökte.

– Det är en av världens mest solsäkra platser, säger författaren.

”Helt fantastiskt”.

Så beskriver Björn Ranelid ögruppen Kap Verde som han precis besökt tillsammans med hustrun Margareta.

– Vi firade 40 år tillsammans, vi har varit gifta i 37 år men det var 40 år sedan vi träffades. Vi hade all inclusive och det var verkligen underbart. Inte i något avseende kunde jag hitta något negativt, då tänker jag också på klimatet, säger han.

Minst 25 grader – året om

Klimatet ja. Ranelid, som gärna lapar sol, träffade mitt i prick med valet av resmål.

Medeltemperaturen på Kap Verde, några timmar söder om Kanarieöarna, ligger nämligen på dryga 25 grader året runt.

– Jag kunde vara ute i solen i sex-sju timmar, jag tränade på stranden på dagen och det kändes balanserat med värmen. Det brisar svalkande från Atlanten som gör allt väldigt behagligt.

Hans absolut bästa resmål hittas dock längre ner på den afrikanska kontinenten: Kuststaden Hermanus i Sydafrika, strax utanför Kapstaden.
– Den kan jag varmt rekommendera, en väldigt härlig plats.  Det är en av de renaste platserna jag varit på, inte något skräp någonstans. Vägnätet är också fantastiskt, långt bättre än i Sverige. Det är nog inte så många som vet.

”En mäktig upplevelse”

När Ranelid inte siktar in sig på soliga platser står kulturupplevelser högt i kurs.

Men det är inte teaterföreställningar som lockar främst – utan konstmuséer.

– Herregud ja, jag kommer aldrig glömma när jag var i Amsterdam. På Rijksmuseum fick jag tillfälle att stå några meter från Rembrandts Nattvakten, det var en mäktig upplevelse. Även Van Gogh-muséet är fantastiskt. Jag gillar också Picassomuséet i Antibes. Och så måste jag nämna den där ofullbordade kyrkan i Barcelona (La Sagrada Familia, reds. anm.), man tror inte det är sant när man går runt där.

Björn Ranelid om:

Bästa hotellet:
– Hotel Europe i Bryssel eller Windsor Hotel i Hermanus, som har en fantastisk utsikt över vattnet. Har man tur får man ett rum med egen veranda.
Värsta hotellupplevelsen:
– Jag har aldrig haft så extrem otur och upplevt något sådant, jag har varit förskonad.
Bästa stranden:
– Stranden i Antibes är underbar, det finns också fantastiska stränder i Thailand. Men Antibes får det bli, där sprang jag på slingan längs vattnet. Fem härliga kilometer.
Bästa restaurangen:
– Jag är svag för Gondolen här i Stockholm, jag tycker om att titta ut över Saltsjön och maten är jättebra. Utomlands? Det måste bli La Coupole i Paris. Här satt ofta Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoird på sin tid. Du vet, då kunde man sitta sex-sju timmar och prata filosofi. Fantastiskt!

Vart går din nästa resa:
– Den går nog till Maldiverna eller Zürich. Margareta älskar Zürich, hon har ju arbetat där. En gång var jag där på egen hand, ringde henne och berättade vart jag var. Då blev hon rätt avundsjuk, men det var lite roligt. Vi brukar retas lite med varandra. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA