Semester i Dalarna

Vid sjön Siljan finns flera fina bad, t ex Siljansbadet är ett barnvänlig bad. I Rättvik finns en finkornig strand och det är dessutom långgrunt.
Vid sjön Siljan finns flera fina bad, t ex Siljansbadet är ett barnvänlig bad. I Rättvik finns en finkornig strand och det är dessutom långgrunt.

Dalarna är drömmen för många semesterfirare – en röd liten stuga vid vattnet, djur, natur, vandring och blomsterängar.

Här har vi listat det bästa boendet, sevärdheterna och smultronställena i området.

Boende i Dalarna

 • Hotell i Dalarna 
  Om du vill bo på en plats med historia, kan Frysås Hotell & Gestgifveri vara något för dig. Hotellet finns i en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer. Hotellet ligger tio kilometer utanför Dalarna och har en utsikt över Orsasjön och Siljan. Hotellet och restaurangen har öppet alla dagar i veckan.
 • Vandrarhem och B&B i Dalarna
  Om du bokar Rättviksgården vandrarhem och B&B bor du i centrala Rättvik. Det är ett centralt läge där du både har nära till golfbana och Rättviks utbud av restauranger. Denna passar bra om du ska gå på evenmang då det är nära till länstrafik- och evenemangsbussar. 
 • Spa i Dalarna
  Om du vill lyxa till det på semestern kan Mora Hotell & Spa vara något för dig. Detta är ett 4-stjärnigt hotell från 1830. Detta spa har torrbastu, ångbastu, pool och jacuzzi. Det finns  olika typer av behandlingar, som exempelvis massage och ansiktsbehandling. Alla hotellgäster har gratis tillträde till relaxavdelningen efter spa-salongens stängning. På detta hotell får du ta med din hund 

Smultronställen och sevärdheter i Dalarna

Det finns mycket att se och uppleva i Dalarna, vi har listat några stopp du kan göra på semestern.

 • Besök Carl Larsson gård i Dalarna 
  Är du ett fan av Carl Larsson? I Sundborn, strax utanför Falun kan du gå på en guidad visningen i ett av världen mest kända och avbildade konstnärshem, nämligen till Carl och Karin Larssons lilla Hyttnä. Visningen tar 45 till 50 minuter och visas dagligen.
 • Dalahästtillverkning i Dalarna
  Det är väl få saker som är så förknippade med Dalarna som dalahästarna. Hos Nils Olssons hemslöjd som ligger i Nusnäs ungefär en mil utanför Mora, får du följa med i processen av dalahästtillverkning, från en träbit till en häst. På sommaren finns även ett café om du vill ta en paus och fika. 
 • Sommarrodel i Dalarna 
  Vill du ha lite mer fart och fläkt på semestern borde du testa på rodel på en aluminiumbana.. Det finns både singel- och dubbelrodel vilket är bra om exempelvis ett barn vill åka med en vuxen. Här är det både fart och utsikt att njuta av. Detta hittar du i Rättvik. 
Hos Nils Olssons hemslöjd som ligger i Nusnäs ungefär en mil utanför Mora, får du följa med i processen av dalahästtillverkning, från en träbit till en häst.
Hos Nils Olssons hemslöjd som ligger i Nusnäs ungefär en mil utanför Mora, får du följa med i processen av dalahästtillverkning, från en träbit till en häst.

Barnsemester i Dalarna

Det finns många aktiviteter som passar om du reser med barn i Dalarna.

 • Aqua Nova
  Är ett äventyrsbad i Borlänge som passar alla barn i olika åldrar. Det finns tre rutschkanor, en vildfors, vågbassäng och en utebassäng med virvelström och massagebubbelbänk. Detta kan du besöka när det både är bra och dåligt väder i sommar. För de minsta barnen finns ett område där de kan leka med pirater i piratskepp och där är vattnet 28 cm djupt och små rutschkanor.   
 • Leksand sommarland
  Är ett annat alternativ som erbjuder över 50 olika aktiviteter. Här finns karuseller, motorland med gokarts och olika pooler med rutschkanor, forsar och fritt fall.
 • Orsa rovdjurspark
  Om dina barn är intresserade av djur, kan Europas största rovdjurspark vara något för er, den ligger i Orsa Grönklitt. Fokuset ligger på stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade 

Vandra i Dalarna

Det finns många olika vandringsleder i Dalarna och fantastisk natur att uppleva.

 • Grövelsjön ligger mitt bland svensk/norska fjäll, längst upp i nordligaste hörnet av Dalarna. Detta ska vara ett paradis för fjällvandrare. Några exempel på turer är Sylen-Långfjället, Hävlingen, Storvätteshågna och Silverfallet. Svårighetsgraden och sträckan på dessa varierar. 
 • En populär plats att vandra på är Idre. En bra utgångspunkt är parkeringen uppe på fjällheden söder om Nipfjället. Härifrån finns dagsturer till Städjans topp, eller annars en kort promenad upp till Lillnipen. 
 • Det finns också andra alternativ om du vill uppleva naturen i Dalarna men vill byta ut promenadskorna. Ett exempel är bäversafari i naturreservatet Malingsbo-Kloten. Detta är en riktigt naturupplevelser som sker vid skymningen. År 2020 kan man boka turer från den 8:e maj till den 25:e september på fredagar. 

Stränder i Dalarna

 • Siljansbadet är ett barnvänlig bad. I Rättvik finns en finkornig strand och det är dessutom långgrunt. Här finns långbryggan som de säger är 628 meter lång.
 • Om du vill vara aktiv på din semester kan Västanviks-badet vara något för dig. Här kan du hyra roddbåt, kanot eller kajak. Det finns både en gräsmatta och sandstrand. Detta bad ligger cirka fyra kilometer utanför Leksand. 
 • Det tredje badet ligger vid Orsa camping och brukar kallas “Dalarnas riviera”. Stranden är över en kilometer lång och det är även långgrunt. Detta passar dig som har hund då vovvarna får följa med till denna strand. 

Restauranger i Dalarna

Det finns ett stort utbud av restauranger i Dalarna och många av dessa samarbetar med den lokala mat- och dryckesproducenter.

 • Om ditt hjärta klappar extra för djur kan Café Stora Lunån vara något för dig. Här finns det djur som getter, kor, grisar, får, kaniner och hästar att klappa samtidigt som du fika. Detta är dessutom barnvänligt, Varje fredag klockan 13 på sommaren är det barnridning. Cafét hittar du i Falun.
 • Dala-Floda Värdshus har en slowfoodrestaurang som har minst 90% ekologiska råvaror. Restaurangen ligger i Dala-FLoda och är en av få KRAV-certifierade restauranger i Sverige. På sommaren är det 70% härproducerat, Värdshuset är självförsörjande på örtkryddor, salladsblad och blommor. 
 • Sjövillan i Rättvik erbjuder hög kvalié på maten samtidigt som det finns en vy över Siljan, precis intill Långbryggan. Varför inte njuta av en lunch eller middag för att sedan avsluta med ett dopp en sommarkväll. Denna restaurang finns med i Dalarnas White Guide 2019.

Festivaler i Dalarna 

 • Dalarna är den ursprungliga platsen för de svenska midsommarfirandet. Har du en tidig semester så är midsommarfirandet i Dalarna att rekommendera. Runt om Siljansbygden anordnas några av Sveriges största och mest kända firande med majstångresningar, musik och dans. Leksand är även ett annat resmål för midsommarfirande.
 • Om du gillar körsång anordnar Dalhalla en galakväll den 6 juni där Mello-vinnarna The Mamas kommer och uppträder. Dalhalla som är en utomhusarena erbjuder även andra konserter.
 • Skenstafestivalen anordnas den 14-15:e juli med både kända och mindre kända artister. Denna festival passar alla i olika åldrar. Här finns förutom uppträdanden, ponnyridning, tipsrunda och kaninhoppning.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE