De mest prisvärda platserna att besöka 2020

Publicerad 2019-11-04

Både paradisstränder och huvudstäder kan vara prisvärda.

Sugen på en resa nästa år, men med en tunn plånbok? Resejätten Lonely Planet har länge hjälpt resenärer att resa på en budget, och nu har de släppt sin topplista för de bästa prisvärda resmålen att besöka 2020.

Bästa länderna, bästa städerna, bästa regionerna, och så de bästa prisvärda platserna. Det är vad Lonely planet rankar årligen under ”Lonely Planet’s Best in Travel”. Lonely planet har länge hjälpt resenärer som vill resa utan att spendera jättemycket pengar genom guideböcker som ”Southeast Asia on a Shoestring” eller ”Europe on a Shoestring”. När det kommer till prisvärda städer och länder år 2020 så ligger regionen Nusa Tenggara Timur i topp, följd av Budapest i Ungern och Madhya Pradesh i Indien.

1. Nusa Tenggara Timur – Indonesien

Många som åker till Indonesien väljer platser som Bali, Gili eller Lombok. Men de som orkar ta sig lite längre kan vänta sig att bli positivt överraskade. I provinsen Nusa Tenggara Timur ligger flera öar, bland annat Komodo, Flores och Alor. Provinsen är full av vackra stränder, fantastisk dykning, vattenfall, små byar och mycket mindre turister. Den som reser på en budget gör bäst i att undvika ön Komodo, där man måste betala för att få kliva i land och se öns många drakliknande komodovarander. Men det går att besöka andra öar, som Rinca, för att få se de stora ödlorna utan att tömma plånboken.

2. Budapest – Ungern

Av Europas många populära besöksmål är Ungerns huvudstad Budapest en av de snällaste mot plånboken. Staden är full av ruinbarer, vackra gamla byggnader, kaféer och spabadhus med vatten från varma källor. Ett av de största spabaden i Europa är Szechenyi termalbad, men om du reser på en budget kanske det är bättre att välja ett mindre populärt bad då dessa ofta är betydligt mycket billigare. Det finns dessutom en del turistattraktioner som är helt gratis i staden, som Keleti pályaudvar (Östra station), som i slutet av 1800-talet var en av de mest moderna järnvägsstationerna i Europa.

3. Madhya Pradesh – Indien

Madhya Pradesh är en delstat i centrala Indien som inte är lika välbesökt som intilliggande Rajahstan, eller som Goa i söder. I området finns stora möjligheter till djurskådning som ofta är billigare än i Afrika. Exempelvis finns Bandhavgarh nationalpark och Pench nationalpark. Håll utkik efter tigrar, vildsvin eller langurer. Det kan såklart hända att du inte får se en tiger i området, men chanserna ökar i takt med att tigrarna blir allt fler. Om du inte vill titta på djur kan du besöka templen i Khajuraho eller de historiska städerna Orchha och Mandu.

Staden Orchha lockar betydligt mycket färre besökare än städerna i Rajahstan.

De mest prisvärda platserna att besöka 2020 – hela listan

  1. Nusa Tenggara Timur – Indonesien
  2. Budapest – Ungern
  3. Madhya Pradesh – Indien
  4. Buffalo – USA
  5. Azerbaijan
  6. Serbien
  7. Tunisien
  8. Cape Winelands – Sydafrika
  9. Aten – Grekland
  10. Zanzibar – Tanzania

LÄS VIDARE