De förklarar sin kärlek till fjällen med ny bok

Publicerad 2019-12-08

Erika Enequist och Lena Hedman vandrar ofta i fjällen, här på Sonfjället i Härjedalen.

Sedan mitten av 90-talet har Lena Hedman och Erika Enequist delat en kärlek till fjällen. Nu har de samlat sina erfarenheter av fjällturer i en ny bok.

– Det händer någonting inuti när vi kommer ut i naturen, vi kommer ikapp. Och det är en häftig känsla att allt jag behöver är min ryggsäck, säger Erika Enequist.

Spänning och vila. Motion och en paus från vardagen. Det är några av sakerna som Lena Hedman och Erika Enequist tycker mest om med fjällen.

– Det är någonting med vidderna. Man ser så långt och känner sig så fri. Det är lite som det kan vara vid havet, det öppnar upp något i en, säger Lena Hedman.

Sedan 90-talet har Lena vandrat i fjällen tillsammans med Erika Enequst. Från Abisko i norr till Grövelsjön i söder. De båda frilansjournalisterna har samlat på sig texter och bilder under åren, och nu har dessa bildat boken ”Fjäll – Våra skönaste turer till fots och på skidor”. Målet är att dela med sig av Sveriges fjällvärld och få fler att våga upptäcka den.

– Vi hoppas att boken väcker lust, vi tror att den behövs, säger Erika Enequist.

Boken innehåller tips på olika vandringar i landet.

Samlat tips och inspiration

Det var när Erika och Lena arbetade på Utemagasinet tillsammans som de lärde känna varandra. Och för 1,5 år sedan bestämde sig vännerna för att skriva den där boken de hade tänkt på så länge. Det blev 15 kapitel om olika vandringar och skidturer, blandat med faktakapitel om allt från packning till djurliv och om hur man kokar det godaste kaffet.

–Vi vill visa att det inte måste vara krångligt. Det finns leder och fjällstugor, man kan basta och träffa stugvärdar, säger Lena.

”Hjärnan kan rensa ut gammalt skräp och istället fyllas av bäckar som porlar och fågelkvitter” säger Lena Hedman.

Lena och Erika tycker att boken är en bra utgångspunkt, men att alla måste hitta sitt eget sätt att ta sig an fjällen på. De tycker själva om att vandra eller åka skidor på egen hand, men tror att gruppturer med guider kan vara ett bra sätt att komma igång.

– Man får hitta sitt eget sätt. Alla kommer att hitta sin bästa tur, säger Erika.

Fjällen känns ofta som vildmarken, men för Erika och Lena finns det en viktig sak att minnas:

– I själva verket är vi i ett kulturlandskap där människor levt och verkat i tusentals år. Vi är besökare i renarnas rike där vi behöver ta hänsyn till renskötsel och annan verksamhet som vårt urfolk samerna har, säger Erika.

Såhär kan det se ut i Sarek vid midnatt i augusti.

Ser ökat intresse för klimatsmart resande

Fjällvandring är minst sagt inne, och både Lena och Erika ser en ökning av allt från ungdomar och medelålders par till barnfamiljen som vill ta sig till fjällen.

Vännerna tror att det ökade intresset till stor del beror på en ökad medvetenhet om resors klimatpåverkan. Att åka tåg eller buss till fjällen för att sedan ta sig fram för egen maskin är ett mer skonsamt sätt att resa på. Men det finns också de som inte kan vandra eller åka skidor, och de som inte ännu vågar. Båda dessa grupper vill vännerna inspirera.

– Det är en upplevelsebok, så det finns tips på turer att göra men man ska också kunna sitta hemma i fåtöljen och tas med ut i fjällen av boken, säger Lena.

Sedan 7 november finns boken att köpa.

– Det händer någonting inuti när vi kommer ut i naturen, vi kommer ikapp. Och det är en häftig känsla att allt jag behöver är min ryggsäck, säger Erika.

Vännerna skriver även om skidturer på vintern.

Erikas och Lenas bästa tips inför fjällresan

  • Välj tur utifrån rådande förhållanden – om vädret är dåligt kan det vara bra att ha en bas i en fjällstuga och göra kortare dagsturer.
  • Fråga de som jobbar i fjällen, som stugvärdarna. De kan ha bra tips på turer och leder.
  • Bär inte för mycket. Tänk igenom ordentligt vad du ska packa, ofta går du via stugor där det går att komplettera packningen.
  • Ha inte för mycket kläder på dig. Många blir svettiga när de går, då är det bättre att bära mindre kläder för att sedan klä på sig under stillasittande pauser.
Boken ”Fjäll – Våra skönaste turer till fots och på skidor” finns ute sedan i november.

LÄS VIDARE