Därför väljer fler att resa på egen hand

Soloresenärens tips till ensamresan

Att slippa kompromisser och få utmana sig själv lockar allt fler till att boka soloresor, resor på egen hand. En av tre kan tänka sig att resa ensam, men det finns också det som är svårt. Här är några tips för att klara av soloresan.

Att resa ensam utan kompromisser och tjafs lockar allt fler. I en undersökning som Apollo har gjort i samarbete med Sifo framkommer att en halv miljon personer har valt att resa ensamma det senaste året, samt att en av tre svenskar kan tänka sig att resa själv under nästa semester. En person som har rest på egen hand i många år är Helene Svensson.

– Jag har rest själv hela livet skulle jag säga. Det är som meditation, att ha tysta dagar och bara vara, säger Helene Svensson.

Helene har jobb där hon kan vara lite var som helst i världen, vilket underlättar resandet. Hennes första resa på egen hand skedde när hon var 18 år. Då reste hon till Ungern.

Helene Svensson tycker om att resa ensam.
Helene Svensson tycker om att resa ensam.

– Nervöst var det, jag visste inte alls vad som skulle hända. Men det var också jättekul, säger Helene.

Sedan dess har Helene rest runt jorden. I dag är hon 47 år och bor i Göteborg. Hon har under åren rest med vänner, partners, sin son, och ensam. Och än i dag blandar hon att resa ensam och resa med andra.

– Jag har alltid gjort bägge, rest själv och i grupper. Jag är ensamstående mamma och har varit det i många år så jag har rest mycket med mitt barn. Till Hawaii, Karibien, Thailand, lite överallt, säger Helene.

Helene Svensson har rest mycket själv, bland annat till Estland.
Helene Svensson har rest mycket själv, bland annat till Estland.

Kan uppstå en ensamhet

Trots att Helene trivs bra med att resa själv, och gör det till 80 procent, så händer det att det uppstår en ensamhet. Så kände hon bland annat under sin senaste resa, som även den gick till Ungern.

– Lika mycket som att ensamheten är underbar så är den jobbig. I Ungern var det jätteskönt att jag kunde göra precis som jag ville men en hel vecka blir lite ensamt. Jag hade velat ha någon att äta med, göra någon dagsutflykt med.

Helene betonar att hon inte vill resa tillsammans med någon hela veckan, utan bara möta upp någon en liten stund. Därför har hon valt att skapa en Facebookgrupp till för personer som reser ensamma, där de kan både dela inspiration och hitta resesällskap,

– Jag skapade den här gruppen för att det är många jag pratar med som reser själva och tycker det är skönt att man kan göra som man vill, men ändå vill umgås någon kväll, kanske äta ihop och så, säger Helene.

Nyligen var Helene Svensson i Budapest, men där kände hon att det hade varit fint att träffa någon för en middag eller en utflykt.
Nyligen var Helene Svensson i Budapest, men där kände hon att det hade varit fint att träffa någon för en middag eller en utflykt.

Därför väljer människor att resa själva

Det som får svenskarna att resa på egen hand är främst att man vill uppleva ett resmål som andra i ens närhet inte är intresserade av, samt att man vill slippa kompromissa med andra, enligt Apollo. Och så är fallet även för Helene.

– Jag upplever ofta att jag anpassar mig när jag reser med andra. De vill ligga vid poolen, jag vill gå till marknaden men så går jag inte själv för att vi ska hålla ihop, så det blir mycket mer kompromissande. Det bästa med att resa ensam är friheten att göra precis vad man vill, när man vill.

Att ensamresor ökar i popularitet förvånar inte Helene, som tror att det beror på dagens friare samhälle.

– Vi har skapat ett helt annat sätt att leva i dag. Man har inte alltid ett kontor man måste gå till utan många kan jobba hemifrån eller ta med sig jobbet till solen. Och i dag är det många fler som har skiljt sig. Vi har mer frihet idag, det tror jag gör att många känner att de kan resa iväg.

Helene Svensson har även varit i Kroatien själv.
Helene Svensson har även varit i Kroatien själv.

Kan resa själv med andra

Som ett svar på den ökade efterfrågan av ensamresor har Apollo och många andra charterbolag introducerat soloresor. Det kan vara resor för den träningsintresserade där du kan möta andra för att träna, eller resor för livsnjutaren om du föredrar en middag eller en vinprovning i sällskap med andra. Helene har aldrig varit på en sådan resa, men tror att det skulle passa hennes vilja att spendera viss tid ensam, och viss tid med andra.

– Jag skulle tycka det var jättekul, jag har börjat titta på det, säger Helene.

Snart ska Helene åka på fler resor. Först bär det av till Spanien i sällskap av andra, sedan blir det Tyskland endsam. Då ska Helene ta bilen och se var den för henne.

– Vi får se var jag hamnar. Jag måste åka bort för mitt välmående, säge Helene Svensson.

Helenes tips till soloresenären

  1. Välj en resa som passar dig och vad du tycker om att göra.
  2. Första resan själv är det bra att välja att resa med en researrangör, så att man har någon form av program.
  3. Läs på om staden. Det finns bättre och sämre områden i alla länder. Men om man läser på var man ska och ser till att man hamnar på rätt ställen så känns det mer tryggt.
  4. Lita på människor. Man får inte vara naiv och tro att alla vill en väl, för så är det inte oavsett var du åker, men jag tror att det är viktigt att man är öppen.
  5. Ta med dig en bok till ensammiddagen.
  6. Börja med resor närmare hemma, som London och Köpenhamn.
  7. Gå med i gruppen ”Att resa ensam” på Facebook
  8. Våga, det är inte så farligt som många tror. Man träffar nya människor, möter olika kulturer och får nya upplevelser.
Publisert:

LÄS VIDARE