Säkerhetsexpert: Bra med laptop-förbud

Uppdaterad 2017-11-08 | Publicerad 2017-05-17

Säkerhetsexperten vill ha laptopförbud ombord.

I dag träffas EU och USA för att diskutera ett eventuellt förbud för bärbara datorer på flygningar från EU.

Ett stopp för större elektronik i kabinen vore att rekommendera, anser flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

– Det finns uppgifter om att dolda sprängladdningar tillverkas i större skala, säger han.

Frågan om även flygningar från EU ska drabbas av det laptop-förbud som USA infört på flygningar från åtta huvudsakligen muslimska länder ska diskuteras på ett högnivåmöte i Bryssel.

Vid mötet deltar EU:s asyl- och inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos och transportkommissionären Violeta Bulc samt Elaine Duke, andrechef vid USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS).

Sprängmedel i höljet

Det förbud som USA redan har infört i åtta länder gäller att man inte får ta med bärbara datorer, surfplattor och annan elektronik större än en mobiltelefon in i kabinen. Även Storbritannien har ett sådant förbud vid flygplatser i sex länder.

Anledningen är att terrorister har utvecklat sofistikerade möjligheter att gömma sprängladdningar och då särskilt i elektronik, säger flygsäkerhetsexpert Hans Kjäll.

– Tidigare bytte man exempelvis ut batteriet mot en sprängladdning men nu har man konstruktioner där höljet i elektroniken är själva sprängmedlet. Det kan den normala röntgenutrustningen inte detektera, säger Kjäll.

I februari i fjol utlöstes en sprängladdning, placerad i en dator, ombord på ett passagerarflygplan på väg från Mogadishu i Somalia. Explosionen slet upp ett meterstort stort hål på sidan av flygplanskroppen och självmordsbombaren sögs ut ur planet, men i övrigt överlevde samtliga passagerare attentatet som jihadistgruppen al-Shabaab tog på sig ansvaret för.

"Inte bara Europa"

– Först trodde man att det var en engångsföreteelse, men sedan dess har amerikanska underrättelsetjänsten fått uppgifter om att den här typen av dolda sprängladdningar tillverkas i större skala, säger Hans Kjäll.

Han anser att ett förbud mot större elektronik i kabinen vore bra.

– Jag rekommenderar att man gör som i USA och standardiserar det i hela världen.

I går kväll varslade DHS-talesmannen David Lapan om att förbudet "troligen" kommer att utökas till andra områden, "men inte bara Europa".

– Det är alltid vår uppgift att räkna ut vad de som vill skada oss tänker göra härnäst och försöka stoppa det, sade Lapan enligt Reuters.