Åk till sommarens bästa ljusshow – midnattssolen

100 NÄTTER MED LJUS Midnattsol vid Loussabacken, Kiruna.
100 NÄTTER MED LJUS Midnattsol vid Loussabacken, Kiruna.

Det bästa är att du kan göra allt hela natten: Bada, fiska, golfa och umgås. Nu lyser solen dygnet runt norr om polcirkeln – och sjunker inte igen förrän i slutet av juli. Här är tio sätt att uppleva midnattsljuset.

Toppen av berget Luossavaara, nästan mitt i Kiruna, är en perfekt plats att avnjuta midnattssolen. Dit kommer man efter en kort vandring på, ja just det, Midnattssolstigen. Uppe på toppen finns en parkbänk med enorma vidder. Tystnaden och det rödgula skenet kan verka närmast helande för en stressad stadsbo. Svinga klubban mitt i natten

Tänk dig 100 dagar utan natt och du har fångat sommaren i nordligaste Sverige på kornet. En enda lång dag, tack vare midnattssolen.

Du spelar golf klockan 01.30. Du går och badar när du känner för det. Och du som aldrig upplevt det magiska ljuset tidigare undrar hur det är möjligt att sova.

Nattäventyr i Abiskos nationalpark

I Kiruna är det ljust från 27 maj till 14 juli. Solen går alltså inte ner på 47 dygn. Den sjunker och står som lägst klockan 00.40, men dippar aldrig under horisonten. Perioden före och efter midnattssolen är också väldigt ljus. Därför brukar man prata om 100 dagar utan natt.

Många sevärdheter och aktiviteter har nattöppet den här tiden på året, så du kan paddla kajak, cykla eller kanske bara hitta en lugn plats att fiska. All sol får dessutom trädgårdarna och ängarna att explodera i högsommarblomster.

Men midnattssolen är inte bara ett naturfenomen. För invånarna i nordligaste Sverige är den lika mycket en sinnesstämning, och den smittar av sig på alla som kommer på besök.

Vidunderliga vyer över Lapporten

Ett av de populäraste nattäventyren är turerna i Abiskos nationalpark. Att det är världens bästa plats för att uppleva norrsken, det vet du nog redan. Sommartid är det också det säkraste stället att uppleva midnattssol. Från tågstationen är det inte ens en kilometer till stolsliften, som pumpar upp besökare på fjället Nuolja varje kväll från 24 juni till 17 juli. På toppen finns en solterrass med vidunderliga vyer över Lapporten, Torneträsk och Abiskoalperna. Vandringsleder utgår åt alla håll. Även om det går att traska Kungsleden hela vägen till Nikkaluokta kan det vara nog så vackert att bara ströva runt ett par timmar på kalfjällets lättillgängliga fjällängar.

På kartan kan du se vilka tider på året som det är midnattssol norr om polcirkeln och midnattssljus söder om den. Tiderna läses nedåt
På kartan kan du se vilka tider på året som det är midnattssol norr om polcirkeln och midnattssljus söder om den. Tiderna läses nedåt

Här är tio sätt att uppleva midnattssol

SPELA GOLF 25 mil norr om polcirkeln ligger en av Sveriges vackraste golfbanor, Björkliden, som har dygnet runt-öppet till 13 september och hejdundrande utsikt över Lapporten. I Haparanda spelar du i två länder: Elva av banans 18 hål ligger i Sverige och resten i Finland. Där har du också möjlighet att slå världens längsta hole in one, tack vare tidsskillnaden på en timme.

 • bjorklidensgolfklubb.se
 • haparandagk.com

MIDNATTSKRYSSA Att se midnattsljuset glittra i havet är bara wow. Åk på kryssning i Bottenvikens skärgård med M/S Laponia eller M/S Symfoni och slå dig ner på första parkett.Kvällskryssning, räkkryssning eller musikkryssning, bara att välja.

 • laponia.se

BJÖRNSKÅDA Väntan. Tystnad. Spänning. Plötsligt kommer brunbjörnen fram över backen. Pälsen glänser i den gyllene sommarnatten när den lufsar fram till matbordet med alla tänkbara läckerheter. Med Hide & See utanför Boden kan du uppleva vårt största rovdjur i dess naturliga miljö från ett varmt och tryggt gömsle. Även mårdhundar, rävar och grävlingar vaknar på natten och kan dyka upp på riktigt nära håll.

 • hideandsee.se

SITT PÅ EN FJÄLLTOPP …och se hur solen dalar för att sedan stiga igen. Du behöver inte åka långt ut i vildmarken, det räcker att ta bilen upp på gruvberget Luossavaara i Kiruna. En annan mäktig och lättillgänglig plats är Dundrets topp iGällivare – du köra hela vägen upp.

 • dundretlapland.com

TA ETT MIDNATTSDOPP …om du törs. Det kan bli ganska kallt på natten. De kilometerlånga sandstränderna på ön Sandgrönnorna/Skvalpen – Luleås svar på Maldiverna – är en underbar badplats.

SUG IN UTSIKTEN FRÅN AURORA SKY STATION Det är en av världens bästa platser att uppleva norrsken på, enligt Lonely Planet. Men också en av världens bästa platser att uppleva midnattssol på. Abisko badar i ljus 24 timmar om dygnet och har extremt få moln. Varje kväll från 24 juni till 17 juli, klockan 20-01.30, går stolliften uppför bergssidan till Aurora Sky Station.

Där kan du äta trerättersmiddag och hänga på solterrassen innan du sticker upp till toppen av fjället Nuolja, 1164 meter över havet, med eller utan guide.

NATTUGGLA Peace & Quiet Hotel i Jokkmokk är en ljuvlig oas för ett par dagar i midnattssolens värme. Bo på Luleälven med glasväggar och glastak och se hur hela världen färgas rödgul.

 • aurorahut.com

NATTVANDRA Kvikkjokk i Jokkmokks kommun är ett fantastiskt vandringsställe med lättillgängliga toppar. Till Prinskullen tar man sig på någon timme från parkeringen utanför Kvikkjokks fjällstation. Lite tuffare är strapatsen upp på Vallespiken, 1 388 meter över havet. Då kommer du tillbaka lagom till att frukostbuffén dukas fram.

FLUGFISKA Flugfiske är som bäst på natten och det finns hur många bra ställen som helst i Lapplands fyra nationalälvar, drygt 30 000 sjöar och tusentals bäckar och jokkar. Båt och utrustning går att hyra nästan överallt. Hyllade Fish Your Dream håller till på den anrika fiskecampen Tjuonajokk med Europas kanske bästa harrfiske. Arctic Circle Adventure har turer i Kalixälven och Tornedalens sjöar från den 1 juni till 31 juli.

 • fishyourdream.com
 • arcticcircleadventure.se

RID Att rida ut i midnattssolen är en speciell känsla. Ofelas Islandshästar i Puoltsa utanför Kiruna kör kvällsturer från Kalixälvens strand genom skogen till lite högre höjd för både nybörjare och ridvana, varje dag fram till 16 juli, 900 kronor per person. Fjällhästen har två-, tre- och sexdagarsturer genom orörd natur i Vindelfjällens naturreservat.

 • ofelas.se
 • fjällhästen.se
Midnattssol – naturfenomen norr om polcirkeln.
Midnattssol – naturfenomen norr om polcirkeln.

Vad är midnattssol?

 • Midnattssol är ett naturfenomen som inträffar på sommaren norr om polcirklen. Det betyder att solen aldrig går ner under horisonten på natten. Ju längre norrut du reser, desto längre blir perioden av midnattssol.
 • Platser som ligger strax söder om polcirkeln upplever midnattsljus, vilket innebär att solen dippar ner under horisonten men sedan vänder direkt upp igen. Även där har man fullt dagsljus under natten och kan sticka ut på aktiviteter.
 • På Nordpolen går solen upp en gång om året i slutet av mars och stannar uppe till solnnedgången islutet av september. SDet kan vara svårt att sova under midnattssolen. De flesta stugor och hotellrum har mörkläggningsgardiner, annars fungerar en sovmask, om man klarar av det. Packa solglasögon om du kör bil på natten, så att du inte bländas när solen står lågt.
Publisert: