Vandra på Gotland bland rauk och klint

Publicerad 2021-06-14

Att vandra på Gotland är magiskt och storslaget.

Uppe på nordvästra Gotland är det naturen som bestämmer. Himlen belönar oss med det där sällsynta ljuset man vill spara på burk. Att vandra Klintkustleden är storslaget. Dramatisk utsikt såklart. Men också kravmärkta stugor, gårdsbutiker och ett och annat rökeri.

Vinden drar i håret. Till höger ligger horisonten som ett penselstreck. Till vänster sprider tallskogen ut sig som en stor duk. Långt där nere hörs mullret från Östersjöns vågor som dundrar in mot klippstupen. I ­övrigt är det helt tyst.

Långsamt strosar vi på toppen av klintarna och suger in den friska luften.

Klintarna? Ja, bergväggarna som reser sig ur havet, på vissa platser 30–40 meter rakt upp. Många har en smal strandskärva under sig och när solen strilar igenom molnen blänker vattnet iturkost.

Vilt och dramatiskt

Detta hörn av Gotland, högt uppe i nordväst, är lika dramatiskt och kargt som det är böljande och mjukt. Här finns strandängarna och blåelden. Men här finns också något vilt och otämjt som får det att kittla i magen.

Klintkusten har alltid lockat naturälskare, men som vandringsdestination är den relativt ny. Stigarna knöts ihop till en sammanhängande led 2019 och går genom sex skyddade naturreservat, förbi fiskelägen, övergivna badvikar och små röda stugor som kan hyras för några hundralappar per natt.

Sveriges högsta rauk

Visst kräver den 30 kilometer långa sträckan mellan Hallshuk i norr och Björkume i söder starka nerver, men ska du bara göra en vandring på Gotland ska du sikta in dig på den här. På vägen finns mycket att se. Sveriges högsta rauk. Den ovanliga orkidén gulyxne. Den 30 meter höga megaklinten Häftingsklint med milsvid utsikt över hav och kust.

I Ireviken vadar du genom klart vatten och springer barfota över len sand. Här är det tillåtet att plocka fossiler och stoppa i fickan. Allemansrätten gäller. Den som sätter sig ner i strandgruset och letar hittar alltid lite smått och gott: kalksvampdjur, tabulata koraller eller kedjekoraller.

Övernatta vid stranden

Leden kan vandras i sakta mak med en övernattning just här, vid Irevikens två kilometer långa playa, eller i Lickershamn, där det finns ett rökeri som langar fram färsk abborre och rökta räkor. Trots en del turister blir det aldrig hysteriskt.

Ett par timmar före solnedgång vandrar vi upp till Jungfrun, den rekordstora rauken som klättrar på en klippa 26 meter över havet bakom Lickershamn. Där sätter vi oss och låter oss slukas av naturen. Dinglar med benen, andas ut och lyssnar på fåglarna som fyller kvällsluften med en smått surrealistisk ton. Det är omöjligt att inte bli förälskad i akvarellen som vecklar ut sig.

I slutet av juni slår blåelden ut i Gotlands största naturreservat, Hall-Hangvar.

Höjdpunkterna längs Klintkustleden

SE BLÅELDEN BLOMMA Maken till blomsterprakt får man leta efter. I slutet av juni slår blåelden ut i Gotlands största naturreservat, Hall-Hangvar, där Klintkustleden startar. Dra upp knopparna i näsan och bara hyperventilera. Längs stigen ser du också den ovanliga orkidén gulyxne och massor av fåglar.

LETA FOSSILER I det lilla fiskeläget Ireviken vittrar det ständigt fram fossil. Sätt dig och plocka istrandgruset så hittar du något.

BADA PÅ MEDELHAVSSTRANDEN Är det Grekland? Nej, det är Sigsarvestrand – Gotlands skönaste playa – instoppad mellan vita kalkklippor och ett turkosskimrande hav, strax norr om Ireviken. Bäst av allt: Nästan helt öde. Ta ett dopp, grilla korv eller ät picknick, klättra på klipporna och bara njut.

SUG IN VYERNA FRÅN MEGAKLINTEN 30 meter höga Häftingsklint norr om Sigsarvestrand bjuder på milsvid utsikt över hav och kust. Här finns fullt med smultron på sommaren. Vill du inte gå hela Klintkustleden kan du komma hit på en snabbvandring; parkera vid Häftings gård och promenera ut genom ängar och ödsliga agmyrar.

ÄT LUNCH PÅ RÖKERIET På kajen i Lickershamn ligger fiskboden Putte på Lickers som langar fram färsk abborre, rökt röding och räkor med aioli. Öppet lördag och söndag 11–16.

  • facebook.com/puttepalickers

TA EN SELFIE FRAMFÖR SVERIGES HÖGSTA RAUK Kan en kvällspromenad bli mer romantisk? Förmodligen inte. Mitt på klippstupet, 26 meter över havet, i naturreservatet Jungfruklint tronar Jungfrun – Sveriges högsta rauk – som en 12 meter hög megastaty. Det är lätt att gå hit från Lickershamn.

FYNDA I GÅRDSBUTIKEN … och keramikverkstaden som drivs av Lotti Lundahl i Lickershamn. Här kan du köpa handgjorda koppar, krukor och annat fint.

  • lottilundahl.se

SE SOLNEDGÅNGEN Sätt dig på valfri klint och se hur hela världen färgas rosa. Lika vackert som på Santorini.

Fyra andra sköna vandringar på Gotland

Raukar längs gotlandskusten.

ST OLAVSLEDEN – RAUKA VÄGEN ÖVER ÖN Många kängor före dina har gått på denna grusväg. Det är en häftig känsla. Att pilgrimsvandra 45 kilometer tvärs över Gotland mellan S:t Olofsholm på östkusten och ruinerna av Solberga kloster i Visby låter inte så trendigt – men det är det. Sträckan tar ungefär två dagar att gå och du väljer själv var du vill stanna och övernatta. På vägen passerar du betande får, vallmofält, fornlämningar, gröna jordbrukslapptäcken och en hel drös av Gotlands 92 medeltida kyrkor. Tanken är att vandra i lugn och ro med eftertanke.

  • Kartor och information finns på svenskakyrkan.se/visbystift.

EKSTAKUSTEN – DEN PERFEKTA DAGSTUREN En halvmil av knotiga tallar, stilla klapperstensstränder och maffig utsikt över Stora och Lilla Karlsö. Det här är en av de absolut vackraste korta vandringslederna på Gotland som du klarar av på ett par timmar. Börja i Djupvik och gå hela vägen ner till Hammarudden, som är öns västligaste udde. Packa fikakorgen och ta en paus vid Kronvalls fiskeläge.

ÖSTKUSTLEDEN – GOTLANDS LÄNGSTA VANDRINGSLED Sandstränder, strandängar och pittoreska fiskelägen. Östkustleden sträcker sig från Anga prästänge till Närsholmen på Gotlands östkust och har vida vyer över havet. Hela rutten är 73 kilometer och går genom åtta socknar och åtta naturreservat. I år är mittendelen mellan Ljugarn och Närsakar avstängd, så du vandrar antingen från Anga Prästänge till Ljugarns hamn eller från Närsakar till Närsholmen.

MURVANDRA I VISBY Det tar ungefär en timme att gå hela varvet runt den 700 år gamla och knappt fyra kilometer långa ringmuren. Börja på Donners plats och strosa genom Almedalen, längs strandpromenaden, uppför Nordergravar och fram till Dalmansporten.