Fem tips för låglands-vandrare

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2002-08-19

1. Hitta lämplig led

Alla kommuner och landskap har vandringsleder av varierande längder. Ledbeskrivningar får du av respektive turistbyrå. Kostar vanligen 25–100 kr.

Lars Magnussons bok ”Vandra i Sverige”, Prisma förlag, ger dig totalkoll på Sveriges 80 längsta vandringsleder. Pris: 285 kr.

Svenska gång- och vandrarförbundets ger ut en kortfattad guide till 400 leder. Pris: 30 kr.

Tel: 031-726 61 10

www2.svenskidrott.se/walking.

2. Välj en bra etapp

Låglandsleder är vanligtvis indelade i etapper om 10–25 km, ofta med start och mål vid kommunikationer eller boende. Etappernas svårighet varierar kraftigt. På samma led hittar du både enkla och krävande etapper. Svårighetsgraden brukar anges i ledbeskrivningen. Kalkylera med att du vandrar i en hastighet av tre km/timme, fortare går det sällan.

3. Kolla busslinjerna

Bekvämast men bökigast blir förstås att parkera en bil i var ände av turen. Annars brukar busshållplatser anges på ledbeskrivningarna. Kontakta bussbolagen för tidtabeller:

www.lanstrafiken.se

Mobiltelefon och taxi är en effektiv kombination som få vandrare använder. Smart om du tvingas bryta i förtid.

4. Packa lätt rätt

En ryggsäck med omkring 50 liters volym brukar var lagom. Vikten hamnar ledigt under tio kilo om du äter torrfoder. Men snåla inte med maten, serveringar är sällsynta och närmsta livsmedelsbutik kan ligga en vecka bort.

Skor med vridstyv sula är avgörande. Regnkläder ett absolut måste. Glöm inte att även ryggsäcken behöver regnskydd.

Lederna är genomgående väl markerade med orange färg på stolpar och trädstammar. Vissa ledbeskrivningar har bra kartor, men vanligtvis behöver du komplettera med en riktig karta. Lantmäteriets gröna karta i skala 1:50 000 blir bäst.

Tel: 08-20 23 03,

www.kartbutiken.se

5. Sov för 20 kronor

Längs de flesta leder står vindskydd placerade på ungefär varannan mil. Ofta vid sjöar och de fungerar fint för övernattning, även om underhållet varierar starkt. Ta med kök, liggunderlag och sovsäck.

Eget tält ger större frihet, men gör också packningen tyngre. Ibland finns det stugor som kan nyttjas gratis eller till löjligt låga kostnader, typ: ”Plocka med ett inbetalningskort och sätt in 20 kr per näsa”. Camping, pensionat och vandrarhem är dessvärre sällan att räkna med längs lederna.