Madeira utsedd till Europas bästa ö

Naturen är det Emma Rocksberg saknar när hon inte är på Madeira.
Naturen är det Emma Rocksberg saknar när hon inte är på Madeira.

För fjärde året i rad har Madeira blivit utsedd till Europas bästa ö av World Travel Awards. Ögruppen i Atlanten bjuder på allt från stränder till vandring och ridning.

Madeira är en riktig storfavorit när World Travel Awards ska utse vilka som är bäst i världen inom olika kategorier av resande. För fjärde året i rad tog ögruppen hem förstaplatsen för Europas bästa ö.

– Det förvånar mig inte, jag har nästan börjat ta för givet att de vinner. Men jag kan förstå vinsten. Det finns någonting för alla, alla älskar Madeira, säger Emma Rocksberg.

World Travel Awards har sedan 1993 anordnat tävlingar inom turism- och reseindustrin. Vinnarna utses genom en omröstning där både professionella och privata aktörer får rösta. I år röstade flest personer på Madeira, en ögrupp i Atlanten, när bästa ö skulle koras. Madeira tillhör Portugal men är politiskt självstyrande, och består av den största ön Madeira, den mindre ön Porto Santo och de obebodda öarna Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens. Emma Rocksberg från Öland har rest till Madeira sedan hon var 15 år.

– Madeira är som mitt andra hem. Jag har både bott på Madeira och varit där på semester, berättar Emma Rocksberg.

Det är främst på vintern som Emma har besökt Madeira. Dels för att hon har säsongsjobbat under somrarna i Sverige, och dels för att slippa den mörka och kalla vintern i norden.

– På vintern är det som svensk sommar på Madeira, om inte varmare. Madeira har ett ganska jämnt klimat, men det är jättevarma somrar.

Emma Rocksberg ser Madeira som sitt andra hem.
Emma Rocksberg ser Madeira som sitt andra hem.

Berg, stränder och hav

Det som fått Emma att återvända till Madeira gång efter gång är öns stora variation.

– Fast jag har bott där två gånger och varit där flera gånger så finns det alltid saker kvar att göra och se. Jag blir inte mätt.

För den som gillar att vara aktiv på semestern tipsar Emma om vandringen uppe bland bergen. Om levadorna, bevattningskanalerna, som leder vatten från de västra och nordvästra delarna av ön till mer torra delar i sydost.

– De finns över hela ön så du kan välja bland flera olika vandringsleder vid levadorna. Där kan man upptäcka djungel, utsikt över öppet hav och berg. Det krävs bara en enkel bussresa med lokalbussen och så hamnar du på en fin vandringsled, som är gratis, säger Emma.

Emma berättar om en närhet på Madeira som gör att besökare kan spendera dagen uppe i bergen och kvällen nere vid havet. För den som hellre hänger på stranden är det Porto Santo som gäller.

– Porto Santo har en jättefin, lång, gyllene sandstrand.

Passar gammal som ung

Emma Rocksberg tycker att Madeira passar alla möjliga sorters turister. Pensionärer, barnfamiljer, kompisgäng, det finns något för alla.

– Jag har varit där med både pensionärer och kompisgäng, och ingen har saknat någonting.

Hon vill även tipsa om om maten, om vägarna längst med kusten och om lokalbussarna som tar en runt på ön. Och om att packa varierat, en bikini räcker vid havet men uppe bland bergen kan det behövas en tjock tröja. Och upp till bergen tycker hon att alla ska ta sig.

– När jag inte är på Madeira är det naturen som jag saknar, säger Emma Rocksberg.

När Emma Rocksberg är på Madeira brukar hon passa på att rida, här på Porto Santo.
När Emma Rocksberg är på Madeira brukar hon passa på att rida, här på Porto Santo.
Publisert:

LÄS VIDARE