Boka rum till skogs – fem fantastiska ekohotell

En magisk natt i glashuset i Steneby, Dalsland, med stjärnorna som tak.
En magisk natt i glashuset i Steneby, Dalsland, med stjärnorna som tak.

Somna med gott, grönt samvete och vakna till sanslös utsikt över skog, hav och berg. Den svenska landsbyden har mycket att erbjuda miljömedvetna turister. Här är fem fantastiska ekohotell som är värda en egen resa.

Är det en synvilla? Nej, 100 meter ut på sjön Eldan i Värmland flyter en liten stuga omkring utan roder eller motor. Inuti finns ett enda hotellrum. Två gäster – sedan är det fullt.

När du vaknar och drar undan gardinerna ser du skogen bölja i det oändliga. Utanför sovrummet finns ett soldäck med badstege och grill. Allt du ser och rör är miljövänligt och byggt för hand, även dubbelsängen. Här slumrar du in, lugnt vaggad av sjöns kluckande, och du äter frukost till magnifika vyer över det spegelblanka vattnet.

Semesterbyn Naturbyn i Långserud

Rådjursbajs, tallar och tystnad. Med sådana egenskaper borde man inte kunna locka turister, men när det gäller semesterbyn Naturbyn i Långserud, en timme väster om Karlstad, fungerar det. För de som kommer hit längtar efter precis de ingredienserna.

Att E18 ligger 250 meter bort märks inte. Bortsett från fågelkvittret hörs nästan inga andra ljud. Vill du inte bo på husbåten kan du krypa till kojs högt uppe bland trädkronorna eller boka en vanlig timmerstuga med grästak i skogen.

– Det bästa är att man får leva det enkla livet och ibland är det enklaste det allra mest speciella, säger Thomas Peterson, Naturbyns grundare.

Wifi och eluttag finns inte. Den som glömmer solcellsladdaren till mobilen får klara sig på allt som naturen erbjuder. Ett morgondopp medan dimman lättar, fiske, en stund i den vedeldade bastun. Middag lagar du själv. Friskt vatten flödar i kallkällan.

– Om man bor på husbåten får man paddla ut dit när man kommer. Den är förankrad i ena hörnet och driver runt i en radie av 20 meter ungefär, så det är ny utsikt hela tiden, säger Thomas Peterson.

Luftsslottet i Ödeshög

Omtanken om miljön ökar bland hotellägarna i Sverige. Idag finns ett gäng fantastiska ekoretreats för en klimatsmart semester. Naturnära och familjära ställen värda att resa till bara för boendets skull.

På Urnatur, fem kilometer utanför Ödeshög i Östergötland, gömmer sig fyra magiskt vackra trädhus som växer rakt upp i himlen. Det största – Luftslottet – ligger sex meter över marken och är som hämtat ur Sagan om ringens alvby. Med hängbroar, en panoramaplattform och en punschveranda på taket.

Det minsta – Lilla Trädhuset – är precis som ett trädhus ska vara byggt: med övergivna fönster och grannens gamla glasveranda.

Laga själv av närodlat

Gästerna får själva klyva ved, göra upp eld och laga mat i utomhusköket nere vid sjön, men värdparet Ulrika Krynitz och Håkan Strolz håller med alla råvaror. Hit hör kött från egen fåruppfödning, egenodlade grönsaker, vilda örter, bär och svamp som plockas runt knuten. Från den 1 juli varje år är man helt självförsörjande.

– Allt vi gör utgår ifrån vad som är bäst för naturen. Många gillar det konceptet. Enkelheten har blivit en lyx, säger Ulrika som är utbildad biolog. Hon berättar att många fascineras av trädhusen eftersom de är så annorlunda. Men sen är det annat som lockar, som stjärnhimlen, tystnaden och fågelsången. Det är bland annat det som skiljer en natt här från en natt på ett vanligt hotell.

– Idag är vi så uppkopplade hela tiden, så att bo i ett trädhus i skogen, utan el, blir den ultimata motvikten.

Fem svenska ekohotell vi drömmer om att bo på

GLASHUSET I STENEBY, DALSLAND – MED STJÄRNORNA SOM TAK Ligg kvar under täcket och se fåglarna flyga över vattnet och trädtopparna. Glashuset i Steneby, som drivs av Dalslands Aktiviteter, ligger på en kulle 40 meter över sjön Iväg och har ramla-baklänges-utsikt över skogen och himlen. Var: Steneby utanför Åmål. Pris: 2 800 kronor per hus och natt, inklusive frukost för två. Receptionen ligger 800 meter bort.

  • dalslandsaktiviteter.se.

NATURBYN, VÄRMLAND – SJÖUTSIKT ÅT ALLA HÅLL Du får själv paddla ut till husbåten som driver fritt på sjön Eldan, omgiven av total tystnad och höga träd. Sovrummet har panoramafönster, dubbelsäng, två extrabäddar för barn och en vedkamin. På soldäcket finns en grill och gott om plats för avkoppling. Semesterbyn Naturbyn i Värmland erbjuder småskaligt boende utan el och wifi för en riktig stängaav-allt-semester. Varenda detalj är 100 procent ekologisk och närproducerad. Var: Långserud, en timme väster om Karlstad. Pris: 2 395 kronor per natt för hela husbåten (minst två nätter). Det finns även timmerstugor och trädhus från 1 795 kronor per natt.

  • naturbyn.se.

KORSÅ FOREST CAMP, DALARNA – FÖRTROLLANDE GLAMPING Djupt inne i skogen utanför den lilla byn Korså i Dalarna står två stora canvastält vid en vacker sjö. Båda har hängmattor, sköna hotellsängar, vedeldad spis och en kanot nere vid strandkanten. En fantastisk plats att varva ner. Var: Korsån, 2,5 timmar från Stockholm. Pris: 3 750 kronor per person för två dygns övernattning i dubbeltält, inklusive frukostkorg, lunchkorg och middag som ni tillreder själva. Bastun är gratis. Öppet 31 maj till 5 september 2021.

  • wildsweden.com/tours/korsa-forest-camp.

URNATUR, ÖSTERGÖTLAND – SOV HÖGT BLAND TRÄDKRONORNA I Holavedsskogarna i Östergötland ligger Urnatur, ett självförsörjande litet semesterparadis med fyra magiska trädhus. Störst är Luftslottet med spiraltrappa, hängbro och punschveranda. Du får själv elda i kaminen när det blir kallt, tända fotogenlampan och fräsa upp käk i utomhusköket. Råvarorna kommer färska från gården. Ägarna Ulrika och Håkan odlar grönsaker och slår ängarna med lie. Var: Fem kilometer från Ödeshög. Pris: 2 750–3 750 kronor per person för två dygns övernattning i trähus inklusive helpension. Öppet 31maj till 5 september 2021.

  • urnatur.se

STEDSANS IN THE WOODS, HALLAND – MÄKTIG MATUPPLEVELSE MITT I SKOGEN Sju hektar skog i Halland har förvandlats det till ett storslaget naturhotell med plantmedicinträdgård, odlingar och växthus. Allt som serveras är ekologiskt och biodynamiskt. Gästerna bor i lyxiga beduintält eller trästugor vid sjöstranden, men de som reser på en budget kan sova billigare i eget tält. Var: Bohult, fem mil utanför Halmstad i Halland. Pris: Från 2 700 kronor per person och natt inklusive frukost, picknickkorg och middag med alkoholhaltiga drycker.

  • stedsans.org
Publisert: