Tjernobyl öppnas för turister – efter 25 år

Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2010-12-14

Guidade turer startas – trots att radioaktivitet läcker ut igen

Fortfarande råder tillträde förbjudet inom en femmilsradie runt det havererade kärnkraftverket.

Nu ska världens värsta kärnkraftshaveri bli turistattraktion.

Någon gång under 2011 slår Tjernobyl upp portarna för turister.

Planerna på turistbesök i Tjernobyl är sanktionerade av myndigheterna i Ukraina.

– Det finns saker att se där om man bara följer den officiella vägen och inte avviker från gruppen. Även om allt är en mycket ledsam historia, säger Julia Jershova, taleskvinna för det ukrainska Räddningsverket, till nyhetsbyrån AP.

25 år efter smällen

Katastrofen inträffade den 26 april 1986. Reaktor nummer 4 exploderade och spydde ut radioaktivitet över hela norra Europa.

Sverige drabbades också hårt när ett omfattande regnväder pressade ned radioaktivitet i marken.

I det närliggande området utsattes Ukraina, Vitryssland och Ryssland för så mycket radioaktivitet att hundratusentals människor fick tvångsförflyttas. Än i dag är effekterna mätbara.

Skyddskapsel läcker

Tillträde till området kring kärnkraftverket är fortfarande förbjudet inom en femmilsradie. Detta har vid upprepade tillfällen trotsats av nyfikna - en del guidade och illegala turer existerar - och ett antal invånare har faktiskt valt att flytta tillbaka till sina gamla hem.

Experter ska nu välja den säkraste vägen och det bästa sättet att skydda sig för de turister som väntas nappa på anbudet att besöka Tjernobyl.

Samtidigt pågår ett jätteprojekt för att ersätta den ”kapsel” som i all hast uppfördes för att täcka den exploderade reaktorn. Kapseln har börjat läcka ut radioaktivitet och riskerar att kollapsa.

Dubbelt så dyrt

Det nya skyddande höljet blir 105 meter högt, 260 meter brett och 150 meter långt. Notre Dame-katedralen i Paris skulle kunna rymmas i kapseln, likaså Frihetsgudinnan i New York.

Kostnaderna för projektet har skenat i väg. Enligt AP har det blivit dubbelt så dyrt mot beräknat – från 3,3 miljarder kronor till 6,6 miljarder.

2015 beräknas allt vara klart och det jättelika skalet kommer då att via rälsdragning täcka olycksreaktorn som för alltid har en plats i världshistorien.

Följ ämnen i artikeln