Så påverkas resor till Storbritannien av brexit

Intresset att resa till landet minskar

Publicerad:
Var fjärde svensks intresse för Storbritannien minskar i och med Brexit.
Foto: Tanaonte / iStockphoto
Var fjärde svensks intresse för Storbritannien minskar i och med Brexit.

Brexit

Turerna kring brexit har varit många, och än är det inte klart. Men om eller när Storbritannien väljer att lämna EU så kan detta få konsekvenser för turismen i landet. Var fjärde svensk skulle ha ett minskat intresse av att resa till landet efter brexit, enligt en Sifoundersökning från Ticket.

Storbritannien är ett riktigt populärt resmål bland svenskar. Londons storstadsliv, Edinburghs historiespäckade stadskärna eller Brightons kombination av strand och stad lockar svenskar år efter år. Men det kan komma att förändras, eller i alla fall minska.

24 procent av svenskarna uppger att brexit skulle påverka deras intresse för att resa till landet, enligt Tickets senaste Sifoundersökning. Dessa personer menar att intresset skulle minska, medan antalet svenskar som skulle ha ett ökat intresse för resor till landet är endast 3 procent.

– Storbritannien är ett av svenskarnas mest populära semesterländer, och London är en otroligt populär weekendstad året runt. Om brexit innebär att den fria rörligheten påverkas – om inte annat avtalas – påverkar detta många svenskars vilja att semestra i landet, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket, i ett pressmeddelande.

Foto: LUNAMARINA / iStockphoto
London är en populär stad att besöka, och fortfarande har många kvar intresset för staden.

Turbulenta förhandlingar

Det var i juni 2016 som en folkomröstning i Storbritannien ledde fram till utträdet ur EU. Totalt var 51,9 procent för brexit. Planen var först att utträdet skulle ske i mars 2019, sedan 31 oktober. Nu vill Storbritannien skjuta upp utträdet till 31 januari 2020 och premiärminister Boris Johnson har föreslagit nyval. Hur det blir med avtal för vidare relationer mellan Storbritannien och EU är oklart.

Vid ett utträde är det främst svenska kvinnor i åldern 60–79 år vars intresse av att besöka landet minskat, enligt Tickets undersökning. Intresset minskar generellt mer hos kvinnor, och andelen som menar att brexit inte skulle påverka intresset av att resa till Storbritannien är större bland män där 64 procent uppgav det. Endast 57 procent av kvinnorna skulle inte påverkas intressemässigt av brexit.

Att intresset för Storbritannien svalnar bekräftas av Tickets bokningsstatistik. Under 2019 har antalet resbokningar minskat med 20 procent jämfört med förra året.

Skulle ett brexit, Storbritanniens utträde ur EU, påverka ditt intresse att resa till Storbritannien?

  • Ja, mitt intresse att resa till Storbritannien skulle minska, 24 procent

  • Ja, mitt intresse att resa till Storbritannien skulle öka, 3 procent

  • Nej, mitt intresse skulle vara oförändrat, 61 procent

  • Tveksam, vet ej, 13 procent

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA