Måste uppge namn på sociala medier – för att komma in i USA

Av: 

Nicole Gustafsson

USA

Ska du resa till USA och söka visum? Då gäller nya krav från och med juni i år – krav som innefattar information om dina sociala medier.

Varje år besöker runt 14 miljoner människor USA. För att komma in i landet behöver de flesta söka visum, något man kan göra via nätet. Tidigare har fältet med uppgifter om ens profil på exempelvis Facebook varit frivilligt att fylla i. Men från och med juni i år så ändras reglerna kring visumansökningarna – nu blir det obligatoriskt.

Förutom att fylla i för- och efternamn i ansökan så kommer även varje person att behöva fylla de användarnamn de använder på sina sociala medier, skriver Bloomberg News.

Förutom de miljoner personer som besöker USA drabbas även drygt 700 000 migranter som årligen söker sig till landet för mer permanent uppehälle.

Grupper är kritiska till Trumps beslut

De nya reglerna för visumansökan till landet börjar gälla i juni 2019. Men beslutet om namnen på sociala medier fattades av president Donald Trump redan under 2017.

Flera grupper i USA som arbetar med mänskliga rättigheter är kritiska till förslaget som nu kommer träda i kraft. Kritiken handlar om att kraven skulle leda till en miljö som möjliggör profilering och diskriminering skriver tidningen.

Om de nya reglerna kommer innefatta samtliga sociala medier eller några utvalda finns det ännu ingen information om.

Publisert:

LÄS VIDARE

Maxa höstlovet: 25 tips landet runt

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Trumps USA

Sociala medier

Resa | USA

MER OM RESA

Saudiarabien öppnar upp för turister

Så påverkas svenska resenärer av brexit

Vi hjälper dig att hitta de bästa smultronställena

Vandra i vackra Jämtland