10 höstvandringar – direkt från stationen

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2019-09-01

Att vandra på hösten kan vara vackert.

Att vandra har aldrig varit hetare, och allt fler svenskar vill lämna storstaden bakom sig för en stund i naturen. Här är 10 vandringsleder du kan ta dig till med tåg, och börja vandringen direkt vid stationen.

Att vara ute i naturen och resa nära hemmet är någonting som lockar fler och fler svenskar. Var fjärde svensk menar att de reser mer inom Sverige i år än de tidigare tre åren, enligt statistik från en Sifoundersökning i samband med SJ. Samma undersökning visar även att 17 procent av svenskarna är mer ute efter naturupplevelser i år än tidigare år. Det finns dessutom en vilja att resa klimatsmart, och tågresandet med SJ ökade med 8 procent under första kvartalet 2019, och 9 procent andra kvartalet. Så vad kan du göra som innebär natur och klimatsmart resande inom Sverige? Kanske en vandringsresa. Här är SJ:s tips på 10 vandringsleder som du kan ta dig till med tåg.

– Hösten med magiska färger och krispig luft är en härligt tid att ge sig ut på vandring. Det finns många härliga vandringsleder från syd till norr som du kan resa till med tåg och ge dit ut i naturen direkt från tågperrongen, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

Många vill resa mer i Sverige, enligt SJ.

1. Låktatjåkka till Björkliden – Kiruna

Tågstationen Låktatjåkka ligger mellan Kiruna och Narvik, och från den kan du vandra rakt ut i fjällen. Börja i björkskog för att sedan ta dig upp till det kalare fjället. Om du vandrar innan 22 september kan du ta en välbehövd paus vid Låktatjåkka fjällstation sju kilometer från stationen. Annars kan du vandra vidare tills du når Björklidens tågstation.

2. Bohusleden – Strömstad

Från Strömstad station kan du ta dig ut på den 37 mil långa Bohusleden som slutar i Lindome utanför Göteborg. Men det går även bra att ta vandringen i etapper och avsluta vandringen i exempelvis Högstad. Njut av skog, klippblock och fornlämningar, som en skeppssättning från yngre järnåldern som finns på Blomsholms säteri.

Bohusleden är hela 37 mil lång, men det finns många etapper.

3. Skåneleden – Landskrona

Från Glumslöv station går det att kliva på Skåneledens etapp mellan Glumslöv och Borstahusen i nordvästra Skåne. Det finns orange markeringar från stationen till leden som går längs med kullar och kust, med utsikt över Öresund. Det finns även flera fornlämningar i området, som gravhögar från bondehövdingen Glum.

Glumslöv har fått sitt namn från en gammal bondehövding.

4. Kinnekulleleden – Götene

Kinnekulleleden slingrar sig 45 kilometer genom lövskog, lundar och ängar. Från leden finns även vackra utsikter över bland annat Vänerstranden. Det går att nå leden från flera olika stationer, som Trolmen, Råbäck eller Blomberg. Tågresan även Kinnekulle utsågs även till Sveriges vackraste tågsträcka 2018.

Kinnekulleleden går att nå från flera olika stationer.

5. Tällberg runt – Leksand

Den här vandringen passar perfekt för den som inte vill ha en allt för stor utmaning, då den bara är 7 kilometer lång. Från Tällberg station i Dalarna är det bara några hundra meter att gå till vandringsleden Tällberg runt. Leden går längs med Siljans strand, genom skog och upp på Digerberget där du möts av vindskydd, grillplats och en fantastisk utsikt över Siljan.

Tällberg runt tar dig upp på Digerberget.

6. Sörmlandsleden –Huddinge

Från Flemingsbergs station strax utanför centrala Stockholm går det att nå en av Sveriges längsta vandringsleder som är 100 mil lång: Sörmlandsleden. Leden går genom både öppna landskap och djupa skogar, förbi sjöar och rösen och källor. Från Flemingsbergs station går det att ta sig till den 14 kilometer långa etappen mellan Huddinge och Hökärr, som går genom Flemingsbergsskogens naturreservat.

7. Slussrundan – Trollhättan

Om du tar tåget till Trollhättan C har du nära till flera olika vandringsrundor. En av dessa är Slussrundan som är 7,5 kilometer lång och går längs Göta älv. Det kan även vara värt att ta några avstickare från leden för att se Trollhättefallen eller utsiktspunkten Kopparklinten.

Slussrundan går längs med Göta älv.

8. Åreskutan – Åre

Åre duger inte bara för skidåkning utan det finns även en hel del vacker vandrig i området. Från stationen i Åre by är det någon kilometers vandring innan du nåt vandringsleder upp på fjället. Det är mellan 6 och 7 kilometer upp till Åreskutans topp, och även om vandringen kan vara tuff så är utsikten på toppen en värdig belöning. Bland annat kan du se ut över Kallsjön, Skäckerfjällen och Södra Årefjällen.

Det tar ett tag att ta sig upp till Åreskutan, men framme är utsikten milsvid.

9. Sveafallen – Degerfors

Från Degefors station är det inte långt till naturreservatet Sveafallen. I naturreservatet finns bland annat en vandringsled som är 5,3 kilometer lång och går runt Bergtjärn och en som är 1,4 kilometer lång och går genom Domedagsdalen. I naturreservatet finns det flera spår av istiden och där finns bland annat jättegrytor, skålar i berget som kan bli upp till 10 meter djupa och skapades av att mindre stenar sattes i rotation av vattenmassor och malde sig ner i berggrunden.

10. Blomsterstigen – Åre

Från Storliens station går det att ta sig upp på kalfjället. Den så kallade blomsterstigen börjar ett stenkast från järnvägsstationen och leder upp till Skurdalshöjden, och det finns många vilobänkar längs med stigen innan man når upp till den fantstiska utsikten över Sverige och Norge. Det finns även längre turer i området, som går mot Blåhammaren, Sylarna och Helags.

LÄS VIDARE