Bästa tipsen för dig som vill hyra bil utomlands

Så undviker du alla fallgropar vid bilhyrningen

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2019-04-30

Hyra bil utomlands – bästa tipsen att tänka på

Att hyra bil utomlands är ett enkelt och roligt sätt att ta sig runt i ett nytt land.
Men se upp med snåriga försäkringsregler, avlägsna uthyrningskontor – och en del ruffel och båg.
Här är Aftonbladets Resas bästa tips för dig som vill hyra bil i ett annat land.

Många väljer att endast köpa en flygbiljett och sedan hyra en bil för att ta sig runt utomlands under semestern. Det är ett enkelt sätt att vara mer mobil på utlandsresan och upptäcka fler ställen.

Biluthyrningsfirmorna har ofta bra erbjudanden kring sommarsemestern, men det finns vissa fällor man inte vill gå i.

Antingen kan du hyra en bil via en förmedlare som representerar flera olika biluthyrningsföretag. Det kan ibland vara billigare, men kolla noga upp vad som ingår i priset. Eller så hyr du en bil direkt från biluthyrningsfirman, antingen via deras hemsida eller via telefon. Fördelen med att hyra direkt från biluthyraren är att du skriver endast ett avtal. Hyr du via en förmedlare skriver du två avtal, ett med förmedlaren och ett med uthyrningsföretaget när du hämtar ut bilen. Skulle det ske en olycka eller något annat problem så finns det en risk att du blir bollad mellan företagen.

Kolla noga vad som ingår

Jämför priserna mellan de olika bolagen, men tänk på att billigast inte behöver betyda att priset i slutändan är lägre än hos konkurrenterna. Återigen handlar det om att kontrollera vad som egentligen ingår i priset. Främst är det kostnaden för försäkringar som kan skilja sig åt.

Aftonbladets reporter skulle hyra en bil under en resa i Italien och ville kolla vilka försäkringar som ingick i bilhyran hos Europcar. Därför ringde hon upp uthyrningsfirman direkt. Då visade det sig att priset via telefon blev betydligt lägre än det som stod på sajten. Europcar erbjuder en rabatt vid uthyrning i Europa när man bokar via telefon, vilket inte framgår på hemsidan.

Antalet konsumenter som klagat på en biluthyrare i Europa har ökat de senaste åren. Det vanligaste klagomålen rör extra kostnader för oönskade försäkringar och efterdebitering av skador på bilen.

Om möjligt bör du beställa - och betala för - försäkringen redan när du bokar bilen via sajten eller över telefon. Det är oftast dyrare att köpa en försäkring på plats. Många biluthyrare vill sälja på dig en rad försäkringar, och de är oftast rejält dyra. Var noga med läsa igenom villkoren och vad som egentligen ingår i försäkringen.

Slipp onödiga försäkringar

Det är också en god idé att se vilka försäkringar som ditt kreditkort och din hemförsäkring kan ge dig så slipper du köpa onödiga försäkringar. Var extra noga med de försäkringar som förmedlare av biluthyrare erbjuder och vad som ingår. Det händer att biluthyraren på plats kräver att du köper en bilförsäkring direkt av dem.

Kvalitén på vägarna, trånga städer och gränder och dåliga landsvägar i det land där du ska köra kan spela roll i ditt val av försäkring.

Ta med en egen bilbarnstol, du vet inte vilken kvalitet eller i vilket skick biluthyrarens bilbarnstol är i.

Vilken bil ska man välja då? Ett bra tips är att välja en automatväxlad bil om du ska köra i vänstertrafik. Det underlättar körningen om du inte är van.

Om du ska åka långt och ha medpassagerare i bilen är det klokt att välja en något större bil så att alla kan åka bekvämt, dessutom spelar det stor roll hur mycket bagage du ska ha med dig. Men tänk till en extra gång ifall biluthyraren propsar på att du ska betala för en uppgradering och insisterar på att ni inte kommer få plats i den mindre du bokat. Det kan vara så att de faktiskt har slut på mindre bilar och att du har rätt till en större bil utan extra kostnad.

Skippa GPS

Vissa biluthyrare tar duktigt betalt för en GPS. Välj bort det om du kan, telefon eller padda kan funka lika bra efter att EU införde fri surf. Men kolla så att ditt abonnemang inte har något maxtak.

Kolla upp så att biluthyrningsfirman inte har ett kontor som ligger långt från flygplatsen. I så fall får du räkna med att ta en transferbuss till din hyrbil. Om du har ont om tid eller landar sent på kvällen och har små barn är det kanske en bra idé att välja ett företag som låter dig hämta din hyrbil direkt vid flygplatsen.

Inspektera bilen när du hämtar den. Finns det märken, skador eller rispor på bilen? Anteckna detta, även små märken kan vara viktiga, på uthyrningskontraktet. Se till att uthyraren signerar pappret. Kolla även att extradäcket inte är använt, att det inte finns skador på inredningen och att bensintanken är full.

Anteckna skador

Gå gärna ett varv runt bilen och filma både när du hämtar den och när du lämnar den, för att dokumentera eventuella skador.

Det kan vara värdefullt att ta med en egen bilbarnstol eller babyskydd. Det är svårt att veta i förväg vilken kvalitet som bilbarnstolen har och dessutom tar vissa företag ut en oförtjänt stor summa för den.

Biluthyraren reserverar en viss summa pengar på ditt betalkort som en försäkran. Därför är det bra att använda ett kreditkort som inte är ditt vanliga kreditkort när du hyr bilen. Om du och företaget skulle hamna i en dispyt om en skada så är det inte dina ”vardagspengar” som reserveras.

Här hittar du alla våra härliga
reseguider!