Världens 10 bästa städer att besöka 2020

Här är de bästa städerna att besöka 2020.
Här är de bästa städerna att besöka 2020.

Mysiga alpstäder, historiska ökenlandskap och närhet till turer på Indiens backwaters. När Lonely planet skulle komma fram till de bästa städerna att besöka 2020 hamnade dessa 10 städer i topp.

De bästa destinationerna, resorna och hållbara reseupplevelserna, det är vad Lonely planets Best in travel ska utse varje år. På listan över de bästa städerna att besöka 2020 finns pärlor från hela världen. Här är världens bästa städer att besöka under året.

1. Salzburg – Österrike

Den här österrikiska staden ligger precis intill Alperna och dess gamla stad är ett världsarv. Med vackra berg i bakgrunden är staden perfekt för en weekendresa när som helst, men anledningen till att Lonely planet utsett denna stad till nummer ett 2020 är att Salzburg festival, eller Festspelen i Salzburg, fyller 100 år. Varje sommar med start i juli anordnas musik- och teaterfestivalen med fokus på klassisk musik. I gamla staden anordnas konserter, föreställningar och mycket mer. Men det gäller att boka resan väl i förväg om du vill fira festivalen i Amadeus Mozarts födelsestad.

Salzburg är en vacker stad med bergen som kuliss.
Salzburg är en vacker stad med bergen som kuliss.

2. Washington DC – USA

Den amerikanska huvudstaden Washington D.C är känd för sina breda avenyer och parker, och så för politiken såklart. I staden finns presidenthuset Vita huset och försvarshögkvarteret Pentagon. Det är även stadens roll i politiken som gör att Lonely planet placerar staden högt, då det år 2020 var 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i USA. I olika museum och gallerier i staden kommer utställningar att anordnas för att fira och berätta om 100 år av kvinnlig rösträtt. Att det dessutom är presidentval i landet 2020 gör staden extra het. Är du inte intresserad av politik har Washington en exploderande matscen, nyöppnade museum och en storsatsning på natur, skriver Lonely planet.

Är Washington DC politikens huvudstad? Kanske i alla fall 2020.
Är Washington DC politikens huvudstad? Kanske i alla fall 2020.

3. Kairo – Egypten

Många svenskar som åker till Egypten väljer att åka till kusten för sol och bad. Men även landets huvudstad Kairo är ett populärt besöksmål. I Kairos storstadsområde ligger Giza med de berömda pyramiderna, och 2020 är Kairos Grand Egyptian Museum planerat att öppna. Det kommer då att bli världens största museum dedikerat till en civilisation, och där går det bland annat att se en utställning om den egyptiska faraon Tutankhamon, skriver Lonely planet.

Kairo ligger nära de berömda pyramiderna.
Kairo ligger nära de berömda pyramiderna.

4. Galway – Irland

Galway på Irlands västkust är en charmigt bohemisk stad som enligt Lonely planet kan anses vara landets mest fängslande. Pubar med livemusik och Kaféer trängs i staden och 2020 kan besökare förvänta sig ännu mer händelser då staden blivit utsedd till en av Europas två kulturhuvudstäder 2020. Evenemang med fokus på dans, konst, teater och musik kommer att engagera besökarna in på småtimmarna.

Är det här Irlands mest fängslande stad?
Är det här Irlands mest fängslande stad?

5. Bonn – Tyskland

Bonn, eller Bundesstadt Bonn som den officiellt heter, är en av Tysklands äldsta städer och har varit Västtysklands huvudstad. Staden har inte varit i rampljuset på länge, men nu kraftsamlar man för att fira Ludwig van Beethovens 250-årsdag med konserter av kända orkestrar, opera, tävlingar och till och med picknick-föreställningar.

Här föddes Beethoven för 250 år sedan.
Här föddes Beethoven för 250 år sedan.

6. La Paz – Bolivia

I Anderna, 3 600 meter över havet, ligger La Paz. Det mest tydliga tecknet på stadens ökande ambitioner är investeringarna i världens längsta linbanesystem där människor kan glida över staden. 2014 fanns tre linbanerutter, 2020 kommer det att finnas elva. Även på marken sker förändringar och allt fler turister väljer att stanna några dagar i La Paz innan de reser vidare ut i landet.

Världens längsta linbanesystem ligger i La Paz.
Världens längsta linbanesystem ligger i La Paz.

7. Kochi – Indien

Vid kusten i indiska Kerala ligger den lugna staden Kochi, där världens första flygplats som drivs helt av solenergi huserar. Kochi är även fullt av bohemiska kaféer, intima boenden och gallerier och i staden kombineras historia med ett fokus på framtiden. 2020 hålls konstutställningen Kochi-Muziris Biennale, med fokus på gatukonst, i staden, enligt Lonely planet. Från staden är det inte heller långt till Keralas så kallade Backwaters, där turister gärna åker på båtturer.

Keralas Backwaters bjuder på vackra båtturer.
Keralas Backwaters bjuder på vackra båtturer.

8. Vancouver – Kanada

En storstad mitt i naturen, det är Kanadas tredje största stad Vancouver. Staden är hopklämd mellan Stilla havet och bergen North Shore Mountains som reser sig vackert bakom skyskraporna. På platsen där Greenpeace föddes har man länge kämpat för att bli världsledande inom urban hållbarhet och i dag finns det många cykelbanor och promenadstråk, bra lokaltrafik och mycket natur, bland annat en av Nordamerikas största stadsparker.

Natur och miljö står i fokus i Vancouver.
Natur och miljö står i fokus i Vancouver.

9. Dubai – Förenade Arabemiraten

I Dubai är framtiden nu, skriver Lonely planet. Speciellt år 2020 kommer framtiden att kännas nära då World Expo 2020 pågår i staden i sex månader. Under utställningen kommer 190 länder att ställa ut på temat hållbarhet och rörlighet, tänk flygande bilar, skriver Lonely planet. Under året planeras även Museum of the Future att öppna i staden och resorten The World rustar för att ta emot sina första gäster och bjuda på allt från sovrum under vattnet till snö året om.

I Dubai ser man mot framtiden.
I Dubai ser man mot framtiden.

10. Denver – USA

Denver, även kallad den milshöga staden, är huvudstad i delstaden Colorado i USA, hopklämd mellan Klippiga bergen och stäppområdet Great Plains. Enligt Lonely planet är staden en av USA:s mest charmiga städer och den växer så att det knakar. Byggkranar utsmyckar staden och överallt poppar hippa hotell upp. Staden är även värd ett besök för dess energi, goda mat och konstupplevelser.

Mellan Klippiga bergen och Great Plains ligger Denver.
Mellan Klippiga bergen och Great Plains ligger Denver.
Publisert:

LÄS VIDARE