Semester i Halland

Tylösand, en av Sveriges finaste och mest populära stränder.
Tylösand, en av Sveriges finaste och mest populära stränder.

I Halland hittar du Sveriges längsta och kanske vackraste sandstränder.

Här kan du bada, promenera, besöka naturreservat eller en fästning – allt för den perfekta Sverigesemestern.

Boende i Halland

 • Hotell i Halland
  Om du vill uppleva en halländsk vingård, finns Ästad Vingård. Detta är en av Sveriges största vingårdar och ligger mer specifikt i Åkulla Bokskogar. I området finns både restaurang och hotell. Bland annat Kvarnbäcksgården som har 24 rum med både badkar, bastu och vyer ut genom panoramafönster. 
 • Camping/Glamping i Halland
  I Steninge utanför Halmstad finns Bengtzelis Glamping. Här bor du i naturen där kvällsmaten lagas vid lägerelden. Här kan du koppla av och njuta av naturens lugn, bland annat går det att boka en badtunna.  
 • Spa i Halland
  Falkenbergs strandbad är ett populärt resmål och det tåls att upprepa. Detta har funnits sedan 1937 och här kan du njuta av havets och naturens lugn. Det finns bland annat eldrelax, hamam och utomhusbastu.

Sevärdheter och smultronställen i Halland

 • Mitt i Haverdals naturreservat finns Lynga Sanddyn som är Sveriges största sanddyn. Denna reser sig 36 meter över havet och det finns en smal brant trappa upp. Där hittar du både bord och bänkar om du vill ha en picknick. 
 • Om du är sugen på att surfa är Halland värt ett besök. Landskapet har länge varit en av Sveriges bästa ställen för surf, i Varberg finns bland annat nordens största surfbutik “Surfers Paradise”. Runt Hallandskusten finns många surfbutiker och surfskolor, exempelvis Surfskjulet i Gottskär, Ohana och Kitekalle i Halmstad.   
 • En sevärdhet är även Varbergs fästning. Detta är en mäktig byggnad som berättar om en tid när Varberg behövde strida för sin sak. Idag finns olika guidade turer och medeltidsdagar. Inne i borggården finns Hallands kulturhistoriska museum och mörka fängelsehålor att besöka. Det finns även en fin utsikt att njuta av.

Barnsemester i Halland

 • I centrala Varberg ligger Spööökitetsparken som är en utflyktslekplats för både stora och små barn. Här finns spökhus med rutschkanor, studs- och hängmattor och en spökskog. Det är även nära till shopping och strandpromenad.
 • Barnens Badstrand ligger precis vid Kallbadhuset i Varberg och är som namnet avslöjar en barnvänlig sandstrand. Här kan barnen bygga sandslott och leka. Det finns både en kiosk och toaletter vid stranden och det är även nära till centrum.
 • I Unnaryd finns naturlekplatsen Unneparken som både har en grillplats och mycket bus för barnen att hitta på. Det finns gamla båtar och stora sandlådor. Här hittar du även en nedgrävd studsmatta, gungor och möjlighet att klättra. 

Vandra i Halland

 • Hiaklitten ligger längs Hallands tuffaste vandringsleder, Skogsbostigen. Uppe på toppen finns det en vacker utsikten, med vyer över Byasjön och Åkulla Bokskogar. Totalt är vandringen 5,5 kilometer lång och en total stigning på 250 höjdmeter. 
 • Att vandra till smörkullen är ett spännande äventyr för hela familjen, för att komma upp måste du välja mellan tre stigar. Det är nedtrampat och på så lätt att följa men det kan vara brant på vissa delar. Den sista delen för att kunna ta sig upp till berget, får du gå i en trästege. Väl uppe på berget har du en utsikt över Falkenberg och Kattegatt. 
 • Skipås som är ett naturreservat som kallas för Guds gröna ängar. Här blandas böljande betesmarker och ängar med grönskande bokskog och slingrande stigar. När du vandrar här möts du av får och ängar. Det finns olika vandringsleder att välja på i naturreservatet.   
Varbergs historiska kallbadhus.
Varbergs historiska kallbadhus.

Stränder i Halland 

 • Tylösand är en populär och välbesökt strand som är enligt en SIFO undersökning, en av Sveriges finaste stränder. Denna kan ta emot 50 000 badgäster och vattnet är långgrunt. Det finns dessutom en livvakt varje dag från midsommar fram till mitten av augusti. 
 • Vill du kombinera både surf och bad kan Apelviken vara något för dig. Denna strand är en blandning av klippor, sanddyner och badbryggor. Det är en välkänd strand för surfare och längs stranden finns restauranger, lounger och caféer. Varberg centrum ligger ungefär 3 kilometer bort.
 • Norr om Falkenberg ligger Olofsbo strand som erbjuder ett klart vatten och vit sand. Det finns en småbåtshamn precis intill.  

Restauranger i Halland

 • Restaurangen John´s Place ligger mitt på Apelvikens strand i Varberg. Maten tillagas över öppen eld och menyerna är säsongsbaserade, på sommaren kan du hänga på terrassen som även har en brasa.
 • Om du är sugen på pizza rekommenderas Prostens pizza i Skrea Backe utanför Falkenberg. Här kan du njuta av god mat med handplockade godsaker i en mysig miljö. 
 • Vill du kombinera natur med mat så är Stedsans in the woods något för dig. Många har hyllat satsningen som tidigare låg i Köpenhamn. Denna restaurangen ligger nu i hallandsskogen och maten lagas över öppen eld. Gästerna kan bo i beduintält eller i trähyttor vid sjön. 

Festivaler i Halland

 • Den 11 juli drar Makrillfestivalen i Bua hamn igång. Denna festival kombinerar både mat och musikupplevelser och har dessutom fri entré. Här kan du bland annat köpa paradrätten stekt makrill och potatismos. Festivalen passar alla, på festivalområdet kan du köpa lotter, spela på tombola och besöka konsthantverkarna. För barnen finns minitivoli och sjöräddningsbåten som uppskattas av både vuxna och barn.
 • Den 6 juni invigs sommaren med Apple Bay Day som är Sveriges största familje After Beach. Både krogar skolor, surfhal och boende tillsammans med flera av Varbergs idrottsföreningar sätter ihop ett program som fyller viken i Varberg. 
 • Mellan den 3 och 5 juli är det medeltidsdagar på Varbergs fästning. Här blandas underhållning med kunskap, hantverkare och försäljare. Det finns soldater, musikanter, gycklare och många andra över hela fästningsområdet. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE