Svenska museet öppnar i New York

Publicerad:
Uppdaterad:
Byggnaden som ska husera Fotografiska är från 1800-talet.
Foto: Fotografiska
Byggnaden som ska husera Fotografiska är från 1800-talet.

New York

Först Sverige, sedan Tallinn och nu New York. Fotografiska expanderar och 14 december slår det svenska museet upp portarna i den amerikanska storstaden.

– För oss handlar Fotografiska, var det än ligger, om att erbjuda människor en plats som skapar en känsla av meningsfullhet.

Att svenska artister och skådespelare tar sig till USA är inte ovanligt, mindre vanligt är det att hela kulturinstitutioner tar sig över atlanten. Men det är precis vad som har hänt för svenska museet Fotografiska som öppnade i Stockholm 2010.

Foto: Fotografiska
Den svenska kulturinstitutionen Fotografiska öppnar i New York under lördagen.

Öppnar i 1800-talshus

Ett kulturminnesskyddat 1800-talshus huserar nu Fotografiska New York. Det var redan 2013 som grundarna Jan och Per Broman började leta efter ett passande hus i New York. Till slut hittade de 281 Park Avenue South i Church Missions House från 1894, men ombyggnationen i det kulturminnesskyddade huset tog tid. Nu har bröderna nått målet med att öppna Fotografiska New York.

– Redan från början hade vi en dröm att skapa flera fotografiska museum och mötesplatser ute i världen där Tallinn var först ut i somras. När vi nu går in i staden med mest brus, är det ett brus som kommer lära oss mycket som vi kan ta vidare i vår fortsatta expansion. Var vi än öppnar ska den där särskilda Fotografiska-känslan finnas och jag är övertygad om att svenskar som besöker New York kommer känna igen sig och uppleva Fotografiska New York som en attraktiv mötesplats, precis som de gör i Stockholm, säger Jan Broman.

Förutom själva utställningarna kommer det även att finnas restaurang, bar och evenemangslokaler i byggnaden.

Foto: Nilsson, Thomas
Bröderna Jan och Per Broman vill se Fotografiska expandera ut i världen.

Medlemskap i alla länder

De som är medlemmar i Fotografiska Sverige kan glädjas över att detta medlemskap gäller på alla Fotografiska museer, i Stockholm, Tallinn och USA. I New York öppnar Fotografiska med fem soloutställningar, bland annat svenska Helene Schmitzs utställning ”Thinking like a mountain” som fokuserar på utvinning av naturresurser i Sverige och på Island.

– För oss handlar Fotografiska, var det än ligger, om att erbjuda människor en plats som skapar en känsla av meningsfullhet, av inspiration, nya tankar och upplevelser. En mötesplats du vill göra din och återvända till, säger Per Broman.

Foto: Helene Schmitz
Utställningen ”Thinking like a mountain” av Helene Schmitz är en av de första i Fotografiska New York.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA