Gillar du Frost? Då är det här resan för dig

Prinssessan Anna, snögubben Olof och ishuggaren Kristoffer är några av karaktärerna i Frost.
Prinssessan Anna, snögubben Olof och ishuggaren Kristoffer är några av karaktärerna i Frost.

2013 fick hela världen Frostfeber efter att Elsa och Anna intagit bioduken för första gången. I jul kommer uppföljaren, som väntas bli minst lika populär. Här är några platser att besöka för att få riktigt Frostkänsla.

I det fiktiva kungariket Arendal bor systrarna Anna och Elsa i filmen Frost. Platsen är inspirerad av Skandinavien och de flesta är överens om att det är Norge som är Arendals verkliga motsvarighet. Det finns till och med en stad i Norge med samma namn som kungariket i filmen. Norges officiella reseguide Visit Norway startade ett samarbete med Disney efter den första filmen, och man började då marknadsföra Norge som inspirationskälla till Arendal och Frost. Detta ledde till en enorm tillströmning av turister till landet, framför allt amerikaner, som ville uppleva den norska och samiska kulturen, skriver The Local Norway.

25 december är det premiär för den efterlängtade efterföljaren, Frost 2. Hur turismen i landet kommer att påverkas av uppföljaren till succéfilmen är ännu oklart, men det är möjligt att den kommer att öka igen.

– Effekterna av Frost 2 är svåra att förutspå, men vi kan se att Amerikanska researrangörer redan har börjat erbjuda Frost 2-resor till Norge, säger Harald Hansen, mediaspecialist på Visit Norway, enligt The Local.

Om du är en av personerna med en återväckt Frostfeber så finns det en hel del att göra för att svalka dig i det norska vinterlandskapet. Besök ett ishotell, åk på en rentur, eller titta efter norrsken i Elsas och Annas hemland.

I uppföljaren till Frost åker karaktärerna ut på nya äventyr.
I uppföljaren till Frost åker karaktärerna ut på nya äventyr.

Besök Frost-staden Arendal

Namnet på det fiktiva kungariket Arendal i filmen kommer ifrån denna stad i södra Norge. Det finns dock en hel del olikheter mellan verklighetens Arendal och platsen där Elsa och Anna bor. Verklighetens Arendal är mer välbesökt under sommaren, men en riktig Frostresa måste ju ändå ske på vintern. Trots att klimatet i södra Norge är mildare än resten av landet så faller det oftast snö i december och januari, så kanske kan du tillverka en egen Olof, den charmiga snögubben i filmen. Det är även populärt att vandra, åka längdskidor eller skridskor i staden.

I Arendal är naturen inte riktigt lika dramatisk som i filmen.
I Arendal är naturen inte riktigt lika dramatisk som i filmen.

Beundra fjordarna i västra Norge

Frost utspelar sig i ett dramatiskt landskap med fjordar och höga berg. Det finns över 1 000 fjordar i Norge men de mest spektakulära ligger på västkusten, där bland annat Nærøyfjorden, Sognefjorden, Lysefjorden och Geirangerfjorden ligger. Titta på havet som letat sig in bland höga berg och föreställ dig Elsas slott där vid strandkanten. En fjord som sägs vara extra lik miljön i Frost är Lysenfjorden i sydvästra Norge, utanför Stavanger. På platsen kan du gå upp för världens längsta trätrappa som tar dig 740 meter upp via 4 444 trappsteg. På platsen finns även Preikestolen, en av världens mest kända utsiktspunkter, och Kjeragbolten, en stenbumling fast i en skreva uppe på Kjerags bergsplatå.

Utsikten från Preikestolen är dramatisk sommar som vinter.
Utsikten från Preikestolen är dramatisk sommar som vinter.

Upplev vintern i norr

Vill du uppleva det riktiga vinterlandskap som Elsa orsakar i filmen så kan det vara säkrare att bege dig norrut. Där kan du spana efter norrsken under klara vinternätter och förhoppningsvis få syn på det gröna ljuset som dansar på himlen. Var din favoritkaraktär i filmen renen Sven så kanske det glädjer dig att det finns många aktiviteter som har med renar att göra i norra Norge. Framför allt Tromsø är känd för sin samiska kultur där besökare kan spendera tid med en samisk familj, åka släde och mata renar.

Tyckte du att Elsas slott var fränt i filmen? Då kanske du ska spendera natten på ett ishotell. I Norge finns bland annat Sorrisniva Igloo Hotell i Alta och Snowhotel i Kirkenes där du kan övernatta i hotellrum gjorda av is. Men som tur är får du sovsäckar och pälsar, för alla är kanske inte lika köldtåliga som Elsa.

I Tromsø kan du bekanta dig med renar.
I Tromsø kan du bekanta dig med renar.
Publisert:

LÄS VIDARE