Nu öppnar skidorten helt utan liftar

Publicerad:
Uppdaterad:
Den nya skirorten bjuder på spektakulära utsikter.
Foto: Bluebird Backountry
Den nya skirorten bjuder på spektakulära utsikter.

Resa | Skidresor

Många nya skidområden satsar på flashiga liftar och pistade nedfarter, men inte Bluebird Backcountry i Colorado, USA.

Den nya skidorten vill satsa helt på offpist och bygger inte en enda lift.

Istället får besökarna gå upp för backen.

Bluebird Backountry i Colorado öppnade 15 februari. På platsen finns skiduthyrning, lektioner, värmestugor – men inga liftar. Skidområdet är det första i USA där du får ta dig upp i backen för egen maskin, genom att promenera upp för berget med speciell utrustning. Det finns inte heller en enda pistad backe utan målet med satsningen är att göra offpiståkning mer tillgängligt för alla.

– Det är onödigt svårt att lära sig offpiståkning, och just nu är alternativen antingen dyra, farliga eller båda. Vårt mål är att förändra det, säger Jeff Woodward, medgrundare till Bluebird Backountry.

Foto: Bluebird Backountry
Besökarna får använda speciell utrustning för att vandra upp för berget.

En risk med offpiståkning är att det kan uppstå laviner i backen. Men på Bluebird Backountry vill man minska denna risk genom att erbjuda skidåkarna två alternativ: Antingen kan du åka själv i ett mindre område som är kontrollerat för laviner, eller så kan du upptäcka ett större område men då i sällskap av en guide.

Foto: Bluebird Backountry
Det finns både öppna och bevuxna vägar ner för berget.

Ska aldrig bli överbefolkat

En lockelse med offpiståkning är att slippa trängas med andra skidåkare i liftkön eller i backen. För att bibehålla den lockelsen har man på Bluebird Backcountry valt att begränsa antalet åkare till 300 om dagen. På så sätt kan besökarna njuta av att svisha fram i mellan träden eller i den mer tätbeväxta naturen utan att risken att krocka med en annan skidåkare är speciellt stor.

Den nya skidorten ligger mellan städerna Kremmling och Steamboat Springs. Området inkluderar berget Whiteley Peak som för första gången öppnar för allmänheten. Området som har öppnat för en testsäsong stänger 15 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA