Så hanterar du dina mediciner på resan

Uppdaterad 2018-06-25 | Publicerad 2018-06-12

Ha koll på dina mediciner när du ska ut och resa. Reglerna kan skilja sig mellan olika länder.

Sömnmedel, värkmediciner eller kanske insulin? När du reser utomlands gäller det att ha koll på reglerna kring införsel av mediciner. Annars kan du få problem i tullen.

Ska du ut och resa i sommar och känner dig osäker på hur det fungerar att ta med dina mediciner? Det kan vara ganska knepigt att söka information beroende på vilket land du ska besöka. Mediciner som är helt lagliga i Sverige kan vara förbjudna eller narkotikaklassade i andra länder. Det kan ställa till med en del problem när man reser och det gäller att ha koll på vad som gäller i varje land, det skiljer sig faktiskt även mellan olika länder inom EU.

Strängare lagar

En del länder i Mellanöstern och Pakistan, Indien och Turkiet har mycket mer strikta regler för mediciner än vad vi har i Sverige. Sudan, Jemen, Oman, Förenade Arabemiraten, Salomonöarna, Qatar, Papua Nya Guinea, Kirgizistan, Jordanien, Brunei och Irak har strikta restriktioner för HIV-positiva resenärer samt resenärer som bär med sig HIV-medicin.

I en del ADHD-mediciner är amfetamin en vanlig substans och sådana mediciner klassas som narkotika i vissa länder. Vissa sömnmedel, lugnande medel och starka smärtstillande medel kan också innehålla narkotiska preparat och då är det bra att ha med sig ett intyg från en läkare. Intyget ska vara underskrivet och stämplat och innehålla information om sjukdomen och vilka mediciner som tas. Det kan vara en bra idé att översätta det till engelska eller det språk som talas i landet man besöker. Intyget underlättar också ifall man måste söka vård i landet.

Ta med ett intyg

När man som svensk reser inom Schengen och har med sig narkotiska preparat måste man ha ett så kallat Schengenintyg. Det ger resenären rätt att ta med läkemedel för 30 dagars bruk. Intyget kan man skaffa på Apoteket.

Ett bra tips är att alltid bära med sig sina mediciner i handbagaget när man flyger. Då behöver man inte oroa sig för att bli av med sina läkemedel ifall bagaget blir försenat eller tappas bort. När det gäller flytande mediciner så är de undantagna EU-regeln att endast 100 ml vätska får tas med i handbagaget.

Ersättning från Försäkringskassan

Om man behöver läkemedel när man befinner sig i ett annat EES-land så har man rätt till samma läkemedelsförmån som invånarna i det landet. Men det är viktigt att kunna styrka att man bor i Sverige, det gör man enklast genom ett europeiskt sjukvårdskort som man kan få från Försäkringskassan. Man kan även vända sig till Försäkringskassan när man kommer hem för att eventuellt få ersättning.

Det allra bästa rådet för att vara säker på vad som gäller för just dina mediciner är att kontakta landets ambassad i Sverige för att få information. På Regeringskansliets hemsida finns en lista på ambassader.

Vaccinationer

När man reser lite mer långväga är det bra att kontrollera ifall det behövs vacciner mot sjukdomar som inte är så vanliga hemma i Sverige.

– Det är viktigt att kolla upp de vaccinationer som rekommenderas till det land du ska åka. På så sätt riskerar du inte att smittas av något som egentligen är lätt att undvika. Gula febern, difteri och hepatit A och B är ganska vanligt i vissa länder och det går att få ett relativt säkert skydd, säger läkaren Elisabeth Vock.

Källa: ERV, Läkemedelsverket, Apoteket, 1177 Vårdguiden.

Tips och råd inför resan

  • Ta med lite mer medicin än vad du behöver. Ibland kan vistelsen bli lite längre än vad man tänkt sig och det är inte roligt att stå utan sin medicin. Men tänk på att du i många länder inte får ta med dig mer än 30 dagars förbrukning.
  • Checka inte in din medicin, bär den alltid i handbagaget ifall din resväska skulle komma på avvägar eller bli försenad.
  • Insulin kan bli förstört på grund av kylan i lastutrymmet så förvara den alltid i ditt handbagage.
  • Ha alltid med dig din medicin i originalförpackningen och ta gärna med receptet samt i vissa fall ett intyg från din läkare och Schengenintyg.

Att resa hem till Sverige med mediciner

  • Det finns olika regler för att ta in läkemedel i Sverige beroende på om du reser från ett land inom eller utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES. I EES ingår EU-länderna, Island, Liechtenstein och Norge.
  • När du reser hem till Sverige från ett EES-land får du ta med läkemedel för ett års förbrukning.
  • Reser du hem från ett land utanför EES får du ta med läkemedel för tre månaders förbrukning.
  • Särskilda regler gäller för narkotikaklassade och dopningsklassade läkemedel.
Här hittar du alla våra spännande
resguider!

Följ ämnen i artikeln