Tipsen: Så klarar du av livet i en liten husbil

Hanna och Erik Stengård trivs bra i sin lilla husbil.
Hanna och Erik Stengård trivs bra i sin lilla husbil.

Hanna och Erik Stengård sålde sitt stora hus för att flytta in i en husbil på 12 kvadratmeter.

Här är deras bästa tips för att klara av livet i en liten husbil.

– För oss har enkelheten i husbil och friheten gjort att vi grälar mindre, säger Hanna Stengård.

Husbilen Casper är Hanna och Erik Stengårds hem sedan december 2019, då paret lämnade Sverige för att resa runt i Europa tillsammans med hunden Sonja. Att leva på 12 kvadratmeter går, men det finns vissa saker som paret inte skulle klara sig utan.

– Wifi-uppkoppling så att man alltid håller sig uppdaterad på trafik, sevärdheter, övernattningsplatser. Toalett och dusch om man väljer som vi att ofta fricampa. Gott kaffe, bra kamera och gärna drönare för häftiga filmsekvenser. Solpaneler på taket är utan tvekan en bra investering för den som vill kunna fricampa men ändå alltid ha tillgång till el, säger Erik Stengård.

Det är viktigt med bra kaffe, tycker paret.
Det är viktigt med bra kaffe, tycker paret.

Sedan december har Hanna och Erik rest i Tyskland, Frankrike, Spanien och Portugal. Trots den lilla ytan bråkar paret mindre nu än innan. Närheten till naturen och friheten skapar ett lugn.

– Tidigare när vi hade ett stort hus så var vi inte utomhus lika mycket. Att resa med husbil innebär att man är mycket mer utomhus. Faktum är att naturen och omgivningarna blir ens vardagsrum. Vi älskar att vandra och promenerar mycket även i städer vi besöker. Det är den bästa aktiviteten för att prata om saker, vart man ska härnäst och även saker man inte är överens om, säger Hanna Stengård.

Parets plan är att resa i ungefär ett år. De ska följa favoritårstiden våren genom Europa.

– Vi rör oss österut bortåt Italien om några veckor och därefter passar vi på att vandra och åka skidor i alperna innan vi kör vidare norrut. Målet är att befinna oss i nordligaste Norge när midnattssolen är som starkast i sommar och därefter vänder vi neråt igen mot södra Europa. Varje dag är ett litet roligt äventyr för vi bestämmer oss oftast samma dag var vi ska sova för natten, säger Hanna.

Parets bästa tips: Så lever du i en husbil

  • Ha ordning på sakerna och plocka alltid tillbaka allt på sin plats, annars blir röran oundviklig.
  • Lär dig att laga lokala maträtter, det underlättar när du ska handla livsmedel i butikerna som inte alltid har det du köper hemma i Sverige.
  • Tänk minimalistiskt.
    – Under resans gång inser man att man verkligen inte behöver allt det där man har hemma, säger Erik.
  • Möt människor med ett leende och försök lära dig några lokala fraser för att skapa fina möten.
  • Ha som mål att skapa minen som du inte glömmer, varje dag .
    – Vardagen och hamsterhjulet är lätt att komma tillbaka till om man vill, så ta dig tid att uppleva nya saker, säger Erik Stengård.
Paret Stengård tycker om att parkera husbilen på vackra platser.
Paret Stengård tycker om att parkera husbilen på vackra platser.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN