Amsterdam har tröttnat på stök – stramar åt reglerna

Publicerad:
Uppdaterad:
Reglerna skärps för turistguider i Amsterdams Red Light District.
Foto: Peter Dejong / TT / NTB Scanpix
Reglerna skärps för turistguider i Amsterdams Red Light District.

Resa | Amsterdam

Efter klagomål från boende skärper nu Amsterdam reglerna för de guidade turer som går igenom det ökända området Red Light District.
Bland anat förbjuds alkohol och droger under turerna.

I ett pressmeddelande skriver stadens myndigheter om reglerna som nu införs för att få ordning på de mängder av guidade turistvandringarna i Red Light District. Boende och näringsidkare har klagat på fylla och stök, skriver Expressen.

Får inte stå på samma plats för länge

Mellan 11 och 12 på dagen kan så många som 27 turistgrupper i timmen vallas genom stadsdelen. Tidigare har staden testat ett system där turarrangörerna frivilligt får registrera sig gå med på vissa regler. Systemet har minskat stöket något, men enligt staden har bara knappt hälften av arrangörerna registrerat sig. Nu ändras reglerna och arrangörerna måste i stället ansöka om tillstånd för att arrangera guidade turer.

Måste vända sig åt andra hållet

Bland annat förbjuds grupper på fler än 20 personer och turerna måste vara klara innan 23.00. De får inte heller stå still på platser där mycket folk rör sig.

Det är helt förbjudet att fotografera sexarbetare, gruppen måste dessutom stå med ryggen mot bordellerna skyltfönster och det är upp till guiderna, som även ska instruera deltagarna att visa respekt, att se till att reglera efterlevs.

Även alkohol, droger och megafoner är strikt förbjudet Guider som bryter mot reglerna straffas med böter om 190 euro för enskilda personer och 950 euro om de arbetar åt ett företag.

Staden undersöker nu om det finns laglig grund att beskatta turerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA