Världens mäktigaste pass – årets lista

Här är Sverige på rankningen över världens pass

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: seb_ra / iStockphoto

Pass

Har du ett pass från Afghanistan kan du resa till 25 länder utan visum, medan ett svenskt pass innebär visumfria resor till 186 länder. Här är listan på årets mäktigaste pass.

Vilket pass du har avgör din rörelsefrihet. Varje år rankar The Henley Passport Index olika pass baserat på vilka länder du kan resa till med vilken typ av visum. I år är det människor från Japan och Singapore som har världens mäktigaste pass, då de kan resa till 190 länder utan visum.

Sverige kommer på plats fyra tillsammans med Frankrike, Spanien och Österrike och med pass från dessa länder går det att resa till 186 länder utan visum. Finland kommer på andraplats och med ett finskt pass kan du resa till 188 länder. Finska och svenska pass är ganska lika när det kommer till visumkrav, men med finska pass går det även att resa till Mongoliet och Pakistan utan visum.

Svenska pass har blivit mindre och mindre mäktiga i några år. 2011, 2013 och 2014 kom Sverige på första plats, sedan sjönk det ner till fjärde plats 2018.

Världens mäktigaste pass

Här är länderna vars pass skapar mest rörelsefrihet i år, och antalet länder det går att resa visumfritt till med dessa pass.

 1. Japan och Singapore, 190

 2. Sydkorea, Tyskland och Finland, 188

 3. Danmark, Italien och Luxemburg, 187

 4. Sverige, Frankrike, Spanien och Österrike, 186

 5. Nederländerna och Portugal, 185

 6. Norge, Schweiz, USA, Storbritannien, Belgien, Kanada, Grekland och Irland, 184

Passen som leder till minst rörelsefrihet

Här är länderna som kommer längst ner på rankningen och hur många länder det går att resa visumfritt till med dessa pass.

 1. Afghanistan, 25

 2. Irak, 27

 3. Syrien, 29

 4. Somalia och Pakistan, 31

 5. Jemen, 33

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA