Semester på Öland

Öland – solens och vindarnas ö med vackra väderkvarnar i horisonten.
Öland – solens och vindarnas ö med vackra väderkvarnar i horisonten.

Ute efter en solsäker och händelserik semester?

Då kanske Öland är något för dig – ön är en riktig favorit bland svenskarna och erbjuder både sandstränder, slott, äventyr och festivaler.

Boende på Öland

 • Hotell på Öland
  Hotell Skansen ligger centralt till Färjestaden men promenadavstånd till restauranger, uteserveringar och Färjestadens hamn. På Hotellet finns en park och bredvid hittar du en uteservering och pool. På hotellet finns även en spa avdelning. Här kan du med andra ord checka in och koppla av på semestern. 
 • Vandrarhem på Öland
  Stora Frögården finns på Mörbylånga. Här har du en egen badstrand i ett av UNESCOS världsarv. På vandrarhemmet finns det allt från enkelrum till sex-bäddsrum. Alla rum har privat WC och de flesta har även egen dusch. Om du vill laga egen mat finns det ett gästkök och ett flertal sällskapsrum,
 • Hyr en lägenhet på Öland
  På norra Öland finns Byxelkroks Marina Sea Resort. Här kan du boka lägenhet för två till sex personer och lägenheterna har kök i kombination med vardagsrum, sovrum med både dubbel- och enkelsäng. Alla har även bäddsoffa i vardagsrummet. Här bor du endast 15 meter från havet med en utsikt över Kalmarsund och Blå Jungfrun. Varje lägenhet har även en balkong med havsutsikt. 
Borgholms slottsruin – här finns guidning, utställning och sommarkonserter.
Borgholms slottsruin – här finns guidning, utställning och sommarkonserter.

Sevärdheter och smultronställen på Öland

 • Borgholms slott är en ruin utanför Borgholm. Denna är en av Ölands största turistattraktioner, där det bland annat finns olika guidningar, utställningar och evenemang. 
 • På Öland hittar du Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Denna är 41.6 meter hög och finns att hitta på Ölands södra udde. Fyren har öppet på sommaren och erbjuder en vacker utsikt. En annan fyr på Öland är Långe Erik som finns på norra udden.  
 • I Färjestaden, strax söder om Ölandsbron hittar du Paradierkstaden. Detta är ett keramiskt centrum som har utsikt över stranden och Kalmarsund. Här kan du handla keramik och glas, omgiven i en vacker trädgård. Allt är formgivet av familjen Paradis, Eva, Olof, Hannah och Moa. Du kan hitta allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor. 

Barnsemester på Öland 

 • Borgholms badhus ligger i Borgholm på Öland där det finns både badbassänger inne och ute. Här finns bubbelpool med havsutsikt samt en pool för de minsta barnen. Det finns även vattenrutschkana inomhus och du kan lätt gå mellan poolerna. Här hittar du även solstolar för en lugn stund i solen. 
 • Eketorps borg har mycket att erbjuda för hela familjen. Här finns ett museum, utställningar och flera olika guidningar. Det finns även ett café för de som är fikasugna. 
 • Om ni söker en fartfylld aktivitet finns Öland gokartcenter i Borgholm. Här kan du hyra gokart för hela familjen. På denna bana krävs både gas och broms men växlingen sker automatiskt. Både hjälm och nackskydd finns i många storlekar. 

Vandra på Öland

 • På Alvaret väster om Eketorps borg finns Eketorpsleden som är en 1,6 kilometer vandringsled. Denna går i en slinga som börjar i anslutningen till Fornborgen. Vandringsleden går genom betesmarker och den är markerad med små stenrösen.
 • Mörbylångaleden börjar i Färjestad och går sedan söderut till Ottenby. Totalt är vandringsleden 83 kilometer lång och är uppdelad i fem etapper. Leden går först längs västkusten för att sedan gå tvärs och fortsätta längs östkusten. För att lätt kunna följa leden, är den markerad med rött.
 • Det finns en vandringsled som tar dig genom en del av Mittlandsskogen. Denna vandringsled är på många ställen inte uppmärkta vilket gör att det är bra att använda GPS. Till största del går denna vandring i Konungsbackens naturreservat. 
Vita sandstränder på Öland.
Vita sandstränder på Öland.

Stränder på Öland

 • Böda Sand erbjuder en kritvit och mjuk sand, på denna strand känns det nästan som man är utomlands.  Förutom bad och sol kan du även testa olika vattensporter som trampbåtar och jet ski. Det finns även en stor flytbrygga. Stranden hittar du i Löttorp. 
 • Vid Byrum-Sandvik finns en badplats som är långgrunt med sandstrand. Detta är ett populärt bad där det även finns en liten hamn och kiosk. Detta är även Ölands enda utpräglade raukområde där det finns unika stenformationer skapade av havet. 
 • Näsby badplats erbjuder både en sandstrand och gräsyta. Detta är en familjevänlig badplats och ligger i Ås Socken, långt ner på ön. 

Restauranger på Öland

 • Restaurang Trädgårdsgatan 26 ligger i Borgholm och har fått flera utmärkelser. Restaurangen ligger i ett av Borgholms äldsta bevarade hus och på meny finns både råvaror från ön och längre ifrån. Deras ambition är att ge en minnesvärd kväll av både mat och service. Restaurangen öppnar för säsongen den 20 maj. 
 • Kårehamns Fisk och havskök ligger i fiskebyn Kåreham på den nordöstra Öland. Här finns det både en fiskaffär och restaurang där det serveras all typ av fisk.
 • Kvarnkrogen Grönhögen är en restaurang i en holländsk kvarn i Grönhögen på södra Öland. Här finns både husmanskost, mat till barnen samt pizza.

Festivaler på Öland

 • Victoriadagarna är vid Borgholms slott i samband med hennes födelsedag. Under fyra dagar mellan den 12-15 juli är det folkfest med framträdanden av artister, utdelning av Victoriastipendiet och insamling till Kronprinsessans Victorias fond. 
 • Till Kackelstugan i Västra Sörby är det många artister som uppträder under sommaren. Bland annat besöker Sabina Ddumba, Pernilla Andersson, Thomas Stenström och Mares. 
 • Tomas Ledin kommer till Borgholm slott den 23 juli. Under kvällen spelas alla hans klassiska hits. Det blir en folkfest med allsång.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE