Tio extraordinära toaletter att besöka

Publicerad:
Längs med Norges turistvägar kan besökarna hitta vackra toaletter.
Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen
Längs med Norges turistvägar kan besökarna hitta vackra toaletter.

Resa | Norge

Norge har mycket som är vackert, så varför skulle toaletterna vara annorlunda? Längs med Norges nationella turistvägar finns offentliga toaletter som har designats i harmoni med naturen – och är värda att besöka.

Berg, fjordar, norrsken – och toaletter. I Norge finns det offentliga toaletter längs med de 18 nationella turistvägarna som är lite speciella. De är nämligen designade för att vara i harmoni med naturen. Nu har Visit Norway rankat 10 av dem som är värda att besöka.

1. Ureddplassen – Helgelandskusten

Är det här världens vackraste toalett? Det menar många. Ureddplassen agerar dessutom minnesmärke för ubåten Uredd som sjönk utanför norska kutsen 1943. Om du verkligen inte är nödig så har arkitekterna Haugen/Zohar även byggt några bänkar intill byggnaden, så att du kan sitta där och beundra utsikten. Det går att se hela vägen till Lofoten vid bra väder.

Foto: Lars Grimsby, Statens vegvesen
Den här rastplatsen kan vara värd ett besök.

2. Eggum – Lofoten

En toalett i en amfiteater är kanske inte en vanlig syn, men en sådan finns i byn Eggum i Lofoten. Materialet som har använts för att bygga toaletten, eller främst dess omgivande utsmyckningar, kommer ifrån ett nedlagt stenbrott. Och toalettens fasad kommer ifrån drivved som har hittat längs med kusten.

Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
I Eggum finns en toalett i en amfiteater.

3. Allmannajuvet – Ryfylke

I Allmannajuvet vittnar toaletten liksom andra byggnader på platsen om en annan tid, närmare bestämt 1881-1899 när platsens zinkgruvor var i bruk. I dag är platsen ett museum bestående av ett galleri, ett kafé, trappor och gångvägar – och så toaletten såklart. Alla byggnader i ravinen är enkla och industriella för att minnas de gruvor som en gång fanns där.

Foto: Per Berntsen
I Ryfylke kan du använda en toalett som ska hedra gruvor som fanns på platsen.

4. Bukkekjerka – Andøya

Från utsidan speglas den vackra naturen i denna toalett i Bukkekjerka, men från insidan har du en panoramautsikt över kusten. Denna toalett i spegelglas kombinerar naturens reflektion med rå betong som även den ska symbolisera naturen, dess karghet. Toaletten ligger på ön Andøya där vackra stränder och det öppna havet står i fokus. Besökarna kan även få syn på sälar eller valar, kanske till och med genom toalettfönstret.

Foto: Espen Bergersen
Vind och öns avlägsenhet försvårade bygget av toaletten på Andøya, men nu står den där.

5. Selvika – Havøysund

Den här toaletten och turistvägen ligger riktigt långt norrut i Norge. Det märkligaste med toaletten är stigen som leder till den, i en gång av svepande kurvor. Arkitekterna bakom byggnaden ville att besökarna skulle få se landskapet i alla riktningar på vägen till toaletten. Och det är en minst sagt rimlig tanke, det finns mycket att se på platsen.

Foto: Werner Harstad, Statens vegvesen
För att nå denna toalett måste man gå på en slingrande stig.

6. Stegastein – Aurlandsfjellet

Utsikten från denna toalett kan ta andan ur många besökare. Samtidigt som du sitter på toaletten kan du här njuta av en panoramavy 650 meter ovanför Aurlandsfjorden, och du behöver inte oroa dig för att någon ska se in. Det finns också en utsiktsplats intill toalettbyggnaden, en plattform som sträcker sig 30 meter ut i luften ovanför fjorden.

Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Till höger om toalettbyggnaden syns utsiktsplatsen för en icke-nödige.

7. Gulldassen – Senja

På en strand omringad av berg ligger denna toalett i guld. Många tar sig till Senja för att uppelva den dramatiska naturen men även guldtoaletten, kallad gulldassen, lockar besökare. Den annorlunda toaletten kostade hela 3,75 miljoner kronor.

Foto: Espen Bergersen, Naturgalleriet / Statens vegvesen
Gulldassens pris har fått många att höja på ögonbrynen.

8. Skjervsfossen – Hardanger

Vid Skjervsfossen kan besökare se vatten falla från en höjd av 150 meter. För att styra bort tung trafik från vattenfallet byggde man 2011 en ny tunnel, och sedan dess har man fokuserat på att göra platsen till en turistattraktion. Och som alla turistattraktioner behövde platsen en toalett. Resultatet blev en kantig, enkel byggnad med fönster som löper från golv till tak intill vattnet.

Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen
I denna toalett går fönster från golv till tak.

9. Ostasteidn – Ryfylke

Vid Sandsfjorden i Ryfylke står den här toaletten, som i framtiden ska täckas av mossa. I dag är byggnaden kal, men målet är att mossa ska börja växa på den så att den smälter mer in i omgivningen. Det finns även en utsiktsplats med bänkar där besökarna kan se på utsikten.

Foto: Jarle Lunde / SuldalFoto.no
Planen är att denna toalett ska vara mosstäckt i framtiden.

10. Akkarvikodden – Lofoten

Denna toalett ska efterlinka bergen som reser sig mot himlen i området. Toaletten har inga fönster, men däremot är taket helt i glas så att ljus fyller rummet. Men vill du använda denna toalett på vintern så blir du nog besviken, den är stängd mellan oktober och maj.

Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen
Denna toalett ska efterlikna berg.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA