Nu är det dags att boka nästa utlandsresa

Publicerad:
Uppdaterad:
I dessa tider är vi många som bokar utlandsresan.
Foto: Thinkstock
I dessa tider är vi många som bokar utlandsresan.

Resor

Just nu är vi många som funderar på nästa utlandsresa.
Studerar spännande resmål och läckra erbjudanden.
Bestämmer oss – och i januari exploderar bokningarna.
Så häng med ut i världen.

Januari är årets mest intensiva bokningsperiod för utlandsresor. Redan i julhelgen kommer många flyg- och charterbolag med bredkäftade kampanjer och rabatterbjudanden. I mellandagarna studerar vi resmålen och bokningarna ökar explosionsartat.

Årets höjdpunkter

Åtta av årets tio mest frekventa bokningsdagar återfinns i januari visar statistik från Ticket Privatresor, Nordens största privatresebyråkedja. 10 januari var under 2017 den absolut hetaste bokningsdagen. Och historien upprepar sig.

– I början av januari infaller årets bokningstopp. I slutet och början av februari kommer en ny och dagarna direkt efter midsommar inträffar ytterligare en peak, säger säger Katarina Daniels PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Minibreak – tydlig trend

Lockelserna just nu är många och av spridd karaktär. Vinterutflykt, vårweekend, solsemester, höstkryssning eller varför inte redan nu boka nästa års julfirande på spännande ort.

Var går färden under 2018?

– Tydligaste restrenden 2018 är så kallade minibreaks där du är borta 4-5 nätter. Inte en vecka och inte heller en kort weekend med bara ett par övernattningar. Vi reser oftare och gör därför kortare resor istället för långa och få, säger Lina Eklund PR-ansvarig på Resia.

Thailand populärt

De mest populära chartermålen under 2018, enligt Resias bokningsstatistik är – i storleksordning – Gran Canaria, Mallorca, Phuket, Rhodos och Cypern. De mest bokade länderna; Spanien, Grekland, USA, Thailand och Cypern.

När det gäller reguljärflyg? Miami, Bangkok, Phuket, Kapstaden och New York.

Långresor under det kommande året går i allt större utsträckning till Sydafrika, Vietnam och Kap Verde.

Fem goda råd

– Januari är ofta också ett bra tillfälle att boka nästa års julresa till Thailand, Australien och Nya Zeeland till exempel. I reguljärvärlden finns inte sista minuten och ofta får du bäst pris när du är ute i god tid, fortsätter Lina Eklund och levererar en handfull tips.

• Boka resan i god tid, gärna i samband med att erbjudanden dyker upp.

• Res efter 9 januari och fynda. I januari, när förskolor och skolor, rullar igång går det att komma ner rejält i pris.

• Kolla upp regnperioder och andra väderleksförhållanden på varma och långväga resmål. Ta inte sol och värme året runt för givet.
• Pressa priset – res inte så traditionsenlig. Flyg på jul- eller nyårsafton till exempel.
• Våga testa – åk på kryssning. Spännande sätt att resa, fira jul och nyår. Kolla rederi och rutt och boka redan i januari.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA