Venedig vill stoppa massturism med avgifter

Publicerad:
Uppdaterad:
Venedig vill stoppa massturismen, främst de besökare som kommer med de stora kryssningsfartygen.
Foto: Johnér
Venedig vill stoppa massturismen, främst de besökare som kommer med de stora kryssningsfartygen.

Resa | Italien

Turisterna flödar in i Venedig och skapar irritation hos lokalbefolkningen. Man fruktar att besökarna ska förstöra de historiska platserna och byggnaderna.
Nu vill borgmästaren inför en avgift för turister.

Precis som många andra populära städer runt om i Europa kämpar Venedig med en ökande turismström. Staden är ett omtyckt mål för kryssningsfartyg och båtarna skapar stora svallvågor som får stadens flodbankar att erodera. Det finns ett förslag om att de största båtarna ska lägga till vid fastlandet istället och passagerarna transporteras till Venedig i mindre båtar. Men det kan dröja flera år innan planen blir verklighet eftersom det först måste byggas en terminal på fastlandet.

Invånarna flyttar från staden

Men det är inte bara kryssningsfartygen som är ett hot mot Venedigs känsliga miljö och byggnader. Varje dag tar staden emot 66 000 besökare, drygt 20 miljoner om året, samtidigt som antalet invånare har minskat med hälften från 1970-talet. I dag finns det ungefär 55 000 bofasta i Venedig, men det blir allt svårare för lokalbefolkningen att få vardagen att fungera när hotell och souvenirbutiker ersätter mataffärer och samhällsservice.

Flera protestdemonstrationer har arrangerats de senaste åren då invånarna gått man ur huse för att visa sitt missnöje mot floden av besökare. Främst har man protesterat mot de turister som kommer med kryssningsbåtarna och endast stannar en dag.

Avgift för turister

I förra veckan la Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro fram ett förslag om att minska antalet turister genom att ”dagturister” ska tvingas betala en avgift för att få besöka staden.

– Lösningen är uppenbar: de som lever, arbetar eller har ett ställe att sova på i staden får befinna sig i här, de andra får hålla sig borta. Som borgmästare måste jag ha makten att stänga staden när den blir överbelastad. Flera idéer har presenterats för myndigheterna, vi hoppas nu att de tar beslut för att hjälpa Venedig, säger Brugnaro till Corriere del Veneto.

Dansade nakna i fontän

Andra förslag som lagts fram är till exempel att inga nya turisthotell får byggas i stadens centrum och att lokalbefolkningen ska få passera alla köer till vattenbussarna.

Borgmästarens utspel kom efter påskhelgen då Venedig lockade mycket besökare, 125 000 turister befann sig i staden på påskdagen. Två Schweiziska medborgare rapporterades ha dansat nakna i en fontän nära Rialtobron vilket väckte starka reaktioner hos invånarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA