FN, Förenta nationerna

FN: Kriget kan skapa global mat- och bankkris

SENASTE NYTT

Kriget i Ukraina skapar brist på mat – och flera länder riskerar att gå bankrutt.

Det visar en ny FN-rapport som analyserat krigets konsekvenser.

– Vi står inför en perfekt storm, säger António Guterres, generalsekreteraren, FN.

I en nyligen publicerad rapport konstaterar FN att kriget får långtgående effekter på flera länder – även om de inte är direkt inblandade i konflikten. Konsekvenserna väntas bli som värst i utvecklingsländer.

– Vi står inför en perfekt storm som hotar att få förödande effekter på flera utvecklingsländers ekonomier, säger generalsekreteraren António Guterres.

1,7 miljarder kan hamna i fattigdom

Enligt rapporter riskerar 1,7 miljarder människor att hamna i fattigdom och hunger på grund av kriget. Stigande priser på mat och bränsle nämns som två av de viktigaste faktorerna att hantera.

Enligt rapporter står Ryssland och Ukraina för 30 procent av världens totala produktion av vete och korn. Dessutom står länderna för en tredjedel av vete- och kornimporten till de fattigaste länderna i Afrika.

Ryssland står vanligtvis också för en stor del av exporten av olja och gas till kontinenten – och kriget har både höjt priset och minskat exporten.

– Rapporten visar att det finns en direkt koppling mellan stigande matpriset och social- och politisk instabilitet. Vår värld har inte råd med det här. Vi måste agera nu, säger António Guterres.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

FN, Förenta nationerna

ÄMNEN I ARTIKELN

FN, Förenta nationerna

Ryssland

Ukraina

António Guterres

Energi & råvaror