Skåne rekommenderar distansskola efter sportlovet

Publicerad:
Uppdaterad:
Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare Region Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare Region Skåne.

SENASTE NYTT

Region Skåne rekommenderar nu fjärr- eller distansundervisning för högstadie- och gymnasieskolor efter lovet.

Anledningen är rädsla för ökad smittspridning efter minskningen avstannat.

– Den trend av färre positiva fall som vi har upplevt de senaste veckorna är bruten, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande

Igår ville Västra Götaland att högstadiet och gymnasiet skulle införa distansundervisning efter sportlovet för att minska smittspridningen.

Nu vill Region Skåne göra samma sak, och rekommenderar en återgång till distansundervisning för högstadie- och gymnasieskolor i största möjliga mån efter lovet som pågår denna vecka, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

– Den trend av färre positiva fall som vi har upplevt de senaste veckorna är bruten. Vi befinner oss nu på en platå och måste ta till åtgärder för att vi inte ska hamna i en ökning av antalet smittade. Sportlovet kan innebära en hel del nya kontakter och det ökar risken för smittspridning. Därför rekommenderar vi att undervisningen på högstadiet och gymnasiet i möjligaste mån ska bedrivas på distans under veckan efter sportlovet, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i pressmeddelandet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tomt klassrum i en skola.

Regionen rekommenderar en återgång till fjärr- eller distansundervisning efter lovet i så stor utsträckning som möjligt från och med nästa vecka, vecka 9.

Från vecka 10 ska man återgå till växelvis närundervisning i gymnasieskolorna med max en tredjedel av eleverna närvarande i skolorna. För högstadiet ska man från vecka 10 och fram till påsklovet återgå till högst den närundervisning som man hade under förra veckan.

Personer som varit utomlands på lovet ska hålla sig hemma i sju dagar efter hemkomst.

– Har du varit utomlands på lovet gäller tidigare införda regler om att stanna hemma från arbete, skola och förskola samt att undvika att träffa andra människor, förutom den egna familjen, under sju dagar efter att du kommit tillbaka till Sverige. Dessutom ska alla över sex år provta sig direkt när de kommer hem och sedan ta ett nytt prov efter fem dagar, säger Mattias Waldeck.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN