Biden ställer krav på Saudiarabien

Publicerad:

SENASTE NYTT

USA vidtar inte några direkt åtgärder mot Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, trots att han pekats ut som ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Källor uppger för The New York Times att det diplomatiska priset skulle bli för högt.

Enligt tidningens källor diskuterade president Joe Biden och hans stab i flera veckors tid hur man skulle agera kring den saudiske kronprinsen och de facto-ledaren. Till slut landade Biden i att släppa kronprinsen, men rikta sanktioner mot en lång rad andra saudiska medborgare.

Joe Biden försökte också i sitt samtal med Saudiarabiens kung Salman göra det tydligt att det inte är okej att döda politiska motståndare. I en tv-intervju säger presidenten att han sade till kungen att Saudiarabien måste hantera övergrepp mot mänskliga rättigheter, om samarbetet med USA ska fortsätta.

– Jag gjorde det tydligt för honom att reglerna förändras och att vi kommer att meddela betydande förändringar i dag och på måndag, säger Biden till det spanskspråkiga tv-nätverket Univision.

Förändringen i relationen mellan USA och dess allierade Saudiarabien kommer sedan delar av en tidigare amerikansk hemligstämplad rapport offentliggjorts, som pekar ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (MBS) som den som personligen godkände mordet på journalisten Jamal Khashoggi. (TT)

Läs mer här och här.

Publicerad: