Rosenbergs succédag – silver i sprinten

Publicerad 2022-02-27

Märta Rosenberg imponerade och vann sin kvartsfinal. Semifinalen också.

Men i finalen tog det stopp – men det räckte till en silvermedalj.

– Jag fick kämpa hela vägen, säger Märta Rosenberg till SVT efter finalen.

Märta Rosenberg imponerade hela vägen fram till final under söndagen. I finalen så stod hon för en fin attack och tog över ledningen efter första backen.

Men i den andra backen tog det stopp för 19-åringen. Förhandsfavoriten, norskan Maria Hartz Melling tog över ledningen och när ryskan Elizaveta Bekisheva föll på eget bevåg så blev det en uppgörelse mellan skandinaverna.

”Är ju ett nervvrak”

Men slutspurten blev för tuff för Rosenberg och Melling knep guldet på tiden 2.36,17 minuter. Rosenberg kom in som tvåa på 2.36,54.

– Det var tufft från början och sedan var det tufft hela vägen. Jag tänkte att jag skulle ta det försiktigt i början. Men en är ju ett nervvrak så det gick inte. Jag fick kämpa hela vägen, säger Märta Rosenberg till SVT efter finalen.

Anger i tårar

För herrarna blev det betydligt tuffare. Edvin Anger såg länge ut att ta hem guldet i sprinten men det hände något. I backen fastnade Anger i den norske konkurrenten, Johannes Lønnestad Flaaten och tappade ledningen. På kommande raksträcka, då han låg på andraplats, föll Anger på eget bevåg – och där var loppet över för svensk del. Efteråt var Anger i tårar.

– Det är tråkigt. Jag vill inte stå och grina här. Jag vill fira ett guld. Nu vill jag bara hem, säger Edvin Anger till SVT.

Märta Rosenberg tog silver vid JVM.

Följ ämnen i artikeln