Ingen JO-kritik efter 16-årings död

Av: Sandra Wejbro

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. En 16-årig asylsökande flicka försvann och hittades senare mördad. Fallet anmäldes till JO som väljer att inte gå vidare med utredningen, rapporterar Kit.

Det var i mars som den 16-åriga ensamkommande flickan från Afghanistan anmäldes försvunnen från asylboendet där hon bodde. Ungefär två månader senare hittades hon död i ett skogsparti i Hökarängen i södra Stockholm.

Polisen misstänkte mord och en 38-årig man häktades i sin frånvaro. Han tros ha lämnat landet och är fortfarande på fri fot.

Efter att flickan hittats död kom det fram att det funnits en hotbild mot henne och att hedersmotiv kunde ligga bakom, enligt källor till Dagens Nyheter.

Flera organisationer, som Rädda Barnen och Ensamkommandes Förbund, ifrågasatte om myndigheterna hade gjort tillräckligt för att försöka rädda flickan och undrade om att hon var utlänning och bodde på asylboende kunde ha spelat in. De jämförde bland annat med uppslutningen kring Lisa Holm.

Myndigheterna som haft flickans fall anmäldes till Justitieombudsmannen (JO) av Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland, ett team som arbetar mot hedersförtryck.

I beslutet från JO framgår det att flickan var gift. JO har granskat handlingar från socialtjänsten, men har inte kunnat se att socialtjänsten haft "någon närmare kännedom" om att flickan var gift eller att hon i så fall skulle ha behövt skydd.

"Inte heller det som har kommit fram i övrigt ger mig skäl att kritisera socialtjänsten för brister i ansvaret att vidta åtgärder till barnets skydd eller stöd", skriver JO som inte går vidare med utredningen.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE