Dags att rensa kylen efter julbordet

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2015-12-26

Julmat. Ut och in mellan kyl och buffé, men snart får det vara nog. Nu när julen snart är över är det dags att bestämma vad av julmaten som ska sparas, och vad som numera gör sig bäst i soporna.

– Det som kan bli farligt är sådant som stått framme, och som man tagit ut och satt in i kylen många gånger, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad.

Oftast är det inte så farliga bakterier som växer till på just julmat, berättar hon. Man kan bli lite magsjuk, men värre än så är det inte. Just julmaten är ofta både sockrad och saltad, och det gör den rätt harmlös även om den blir dålig. Såvida man inte är gravid, vill säga, och får i sig listeriabakterier som kan påverka fostret.

Frys in julskinkan

– Hela bitar, som julskinka, där sker bakterietillväxten utanpå. Om man skär bort någon centimeter på ytan så är det ingen fara. Det som händer efter ungefär en vecka är att skinkan surnar och smakar illa, säger hon.

Ett tips för att spara överbliven julskinka är att ta bort det yttersta lagret, och skära skinkan i tärningar och stoppa i frysen. Då håller den sig länge och kan användas i exempelvis pytt i panna eller pizza, berättar hon.

Lax, däremot, är lite känsligare. Om den varit med sedan julafton och åkt ut och in i kylen flera gånger så är det dags att säga adjö till den nu.

– Tipset är att ta fram lite i taget när man serverar lax, och inte lägga upp allt på en gång så det blir över. Om skivad lax legat i kylen i sin vacuumförpackning så håller den till sista förbrukningsdatum, säger hon.

Släng pastejen

Prinskorvar och köttbullar bör man äta upp nu, eller kasta. Likaså leverpastej, pajer, sallader och röror. Det är ingen idé att försöka frysa in sådana rätter nu om de stått framme, det är redan för sent.

Sillen, däremot, kan liksom skinkan stå sig uppemot en vecka.

– Den är sockrad och saltad, och om det är tillräckligt mycket socker och salt på så kan inte bakterierna få i sig någon vätska, så sillen klarar sig längre, säger hon.

Fast det är alltid svårt att säga exakt när mat blir dålig, förklarar hon.

– Men sådant som varit i kylen hela tiden klarar sig bättre. Det är alltid bättre att ta ut mindre mängder och servera, säger Emma Nordvik Premfors.

TT

Följ ämnen i artikeln