Clintons sjukdom väcker frågor

Publicerad:

UTRIKES

USA. Videoinspelningen av Hillary Clintons vacklande steg är det sista hennes presidentkampanj behöver. Nu hopar sig frågorna. Varför teg kampanjen om att demokraten var sjuk i lunginflammation? Och hur stark är 68-åringen egentligen?

Mindre än två månader återstår innan amerikanerna går till valurnorna för att utse nästa president. Kampen mellan kandidaterna var hård redan innan Hillary Clinton på ostadiga ben tvingades lämna minnesceremonin för 11 september-attackerna i New York. Clintons läkares uttalande om värmeslag i kombination med lunginflammation, som diagnosticerats redan två dagar tidigare, kan få stor påverkan på hennes satsning på Vita huset. Det finns en air av hemlighetsmakeri runt Hillary Clinton, som både väljare och analytiker i USA kritiserat.

Uthållig?

– Hillary Clinton värnar sitt privatliv, men hon är samtidigt orolig för att uppfattas som gammal och svag, konstaterar Ian Higham, statsvetare och USA-kännare vid Stockholms universitet som tidigare arbetat för Demokraterna.

Opinionsmätningarna de närmaste veckorna blir intressanta att följa, säger Higham.

– Kampanjen kan också använda den här händelsen till hennes fördel. De kan hävda att hon gick på minneshögtiden trots att hon var sjuk, att hon är uthållig och ger allt, säger han.

– Själv tror jag inte att frågan hade blåsts upp lika stort om hon var man. Men nu gäller det för kampanjen att behandla det inträffade som vardagsmat, om de fokuserar för mycket på lunginflammationen blir folk misstänksamma.

Åldringar

Händelserna spelade Republikanerna i händerna. De senaste månaderna har flera partiföreträdare antytt att Hillary Clinton skulle vara sjuklig och inte ha hämtat sig från den hjärnskakning och blodpropp hon hade 2012. Hennes hostattacker under framträdanden i Ohio har skärskådats och Trump själv har återkommande gånger sagt att Clinton inte är tillräckligt stark eller uthållig för att bli president.

I en telefonintervju med Fox News på måndagen var han dock ovanligt nedtonad.

– Det är någonting som är på gång men jag bara hoppas att hon blir frisk och kan delta i valrörelsen igen, vi räknar med att träffa henne på debatten, sade han och syftade på den första debatten mellan kandidaterna som är planerad till 26 september.

Trump berättade samtidigt att han läkarundersöktes i förra veckan och att han kommer att offentliggöra resultaten när han har fått dem.

– Jag mår jättebra men när siffrorna kommer tillbaka kommer jag att släppa väldigt, väldigt specifika siffror, sade han.

Även Hillary Clintons kampanj lovar att offentligöra ytterligare uppgifter om hennes hälsa senare under veckan. Pressekreteraren Brian Fallon är dessutom självkritisk till att kampanjen teg om hennes tillstånd under 90 minuter i söndags, rapporterar The Wall Street Journal.

"Friskast någonsin"

Hälsofrågan är relevant eftersom både Clinton och Trump är åldriga presidentkandidater. Vinner Trump, som fyllde 70 år i somras, blir han den äldste som svurit presidenteden för en första mandatperiod. Affärsmannen har hittills enbart offentliggjort en skrivelse från sin läkare där det heter att han skulle vara den "friskaste individ någonsin som väljs till president".

Clinton, som fyller 69 år i oktober, offentliggjorde i fjol en hälsoundersökning som visade att hon var i god hälsa, men att hon led av säsongsrelaterad allergi och ämnesomsättningssjukdomen hypotyreos, rapporterar CNN.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN