En tredjedel av landet täcktes av vatten: ”Flera dör varje dag”

Publicerad 2022-10-15

I Pakistan talar man inte längre om ett klimathot utan om en klimatkatastrof.
En tredjedel av landet hamnade på kort tid under vatten och dödliga sjukdomar sprids.
– Vi behöver hjälp från omvärlden, av att de som har större utsläpp gör medvetna val kring konsumtion, säger hjälparbetaren Shabnam Baloch.

Shabnam Baloch från Pakistan har varit hjälparbetare under många år, utsänd till olika katastrofområden runt om i världen. Aldrig tidigare säger hon sig ha upplevt något värre än det som nu drabbat hennes eget hemland. I klimatkrisens spår hamnade en tredjedel av Pakistan under vatten.

– Är ett land drabbat av torka kan man tillföra vatten och mat, det går att ta sig fram med hjälpen. Men här har infrastrukturen spolats bort. Människor är fast där de är, omgivna av vatten som sprider sjukdomar. Det är en fruktansvärd situation, säger Shabnam Baloch som i dag är landschef för International Rescue Committee (RESCUE).

Stora skogsbränder rasade

Utmaningarna i Pakistan har varit många. Först kom en enorm värmebölja som torkade ut jorden och ledde till stora skogsbränder.

– Skördarna blev förstörda, och flera av våra drygt 7 000 glaciärer började smälta. Efter det kom sedan enorma mängder regn, även där det annars brukar vara torrt under monsunsäsongen. På vissa håll kom det upp till 700 procent mer nederbörd än vanligt, säger Shabnam Baloch.

Trots att det gått snart tre månader sedan starten av översvämningskatastrofen så ligger vattnet på många håll fortfarande kvar.

– De som har det allra svårast är de som är fast på vad som blivit som isolerade öar. Vissa bor på taket på sina hus i de översvämmade områdena för att vattnet inte sjunkit undan. Där har de levt utan tillgång till mat och hygien i flera månader.

En tredjedel av Pakistan hamnade på kort tid under vatten. På vissa håll var vattennivån så hög att bara trädtopparna och hustaken var ovanför ytan.

3 000 mil bilväg har rasat

En stor del av landets infrastruktur och minst 3 000 mil bilväg och 394 broar har rasat i monsunen och översvämningarna. Shabnam Baloch är själv stationerad i huvudstaden Islamabad men har rest runt i Pakistan och sett förödelsen med egna ögon.

– Precis som i resten av världen har vi pratat om klimatförändringar i flera år även här i Pakistan. De flesta har nog inte förstått vad det innebär förrän det faktiskt skedde framför våra ögon. För krisen är här nu.

Som de flesta av Pakistans drygt 220 miljoner invånare känner Shabnam Baloch själv flera som blivit hårt drabbade.

– Min familj bor i ett av de områden som varit värst översvämmat. Några av dem är lantbrukare och har förlorat fastigheter och hela skördar. När vi pratar om framtiden säger de att det inte finns något hopp. De ser inte något hopp.

Familjen förlorade allt

Ungefär 600 000 personer befinner sig i flyktingläger i Pakistan, och det är människor som har det relativt bra ställt. De flesta som förlorat sina hem lever under bar himmel i de torra områdena. Muhammad Essa, 60, och hans familj med fem barn är några av de som bor på en bilväg som klarat sig undan översvämningen.

– Allt spolades bort. Jag har förlorat allting, mitt arbete och alla pengar. Min fru är skadad och en av mina döttrar är handikappad. Vi har förlorat vårt hus som jag byggt. Hur ska jag kunna bygga upp ett nytt hem när jag inte ens kan ordna mat till min familj? säger Muhammad Essa i en intervju med AP.

Shabnam Baloch säger att den största utmaningen framåt är just matförsörjningen och sjukdomar.

– Vi har flera som dör varje dag på grund av sjukdomar som infektioner, diarréer och malaria. Det är många människor som lider runt om i landet och Pakistan behöver all hjälp vi kan få både akut och för att bygga upp landet.

Har du något som du skulle vilja hälsa till våra läsare i Sverige?

– Med tanke på vilka klimatförändringar vi ser världen över behöver vi fundera över hur vi lever och konsumerar. Pakistan står för mindre än en procent av de globala utsläppen av koldioxid men är hårt drabbat av klimatförändringen. De flesta människor här har så små koldioxidavtryck att de inte kan påverka situationen genom att minska dem mer. Därför behöver vi hjälp av omvärlden, av att de som har större utsläpp gör medvetna val kring konsumtion. Det skulle hjälpa Pakistan oerhört mycket.

En familj simmar från en torr markplätt där de sökt skydd för att försöka hitta rent vatten.