Trump till Giuliani: Gör stoppet lagligt

Publicerad:

USA. Inreseförbudet till USA har inget med religion att göra, enligt Donald Trump. Men en av hans närmaste rådgivare säger att ett stopp för muslimer in i landet var ursprungstanken bakom direktivet.

USA:s president Donald Trump har förnekat att inreseförbudet från sju i huvudsak muslimska länder skulle vara en bannlysning av muslimer.

"Det handlar inte om religion - det handlar om terror och att hålla vårt land säkert. Det finns över 40 olika länder runt om i världen som är i huvudsak muslimska som inte berörs av denna order", skriver han på Facebook.

"Bannlysning av muslimer"

Men Rudy Giuliani - tidigare borgmästare för New York och numera rådgivare till Trump gällande cybersäkerhet - hävdar att ursprungsidén från Trump var just en bannlysning.

– Först kallade han det för bannlysning av muslimer (muslim ban). Han ringde upp mig och sade: Sätt ihop en kommission och visa mig hur man gör det på ett lagligt sätt, sade Rudy Giuliani till Fox News i helgen.

Flera medier rapporterar om saken, bland andra The Independent.

Giuliani och hans kommission med jurister arbetade fram ett förslag.

– I stället för religion fokuserade vi på fara, sade Giuliani.

FN: Bryter mot rättigheter

Donald Trump har sagt att USA inom 90 dagar kommer att utfärda visum till alla länder igen, när nya säkerhetsrutiner är på plats.

Men även om det "bara" handlar om nationalitet bryter det mot de mänskliga rättigheterna, enligt FN-chef.

"Diskriminering baserad enbart på nationalitet är förbjuden enligt lagar om de mänskliga rättigheterna", säger FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein i ett uttalande på Twitter på måndagen.

FN-chefen kallar också förbudet för "ondskefullt, och ett slöseri av resurser som behövs för ordentlig anti-terrorism".

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN