Svenske Mursal fixar rent vatten åt tiotusentals i Somalia – på semestern

Uppdaterad 2023-01-31 | Publicerad 2022-06-05

Mursal flydde till Sverige från Somalia på grund av bristen på vatten.

Nu, 20 år senare, kämpar han för att förändra situationen i hemlandet.

– Det bor cirka 730 000 människor i regionen och 150 000 av dem har inte tillgång till vatten, säger han.

Mursal Isa, 41, är regionpolitiker för Miljöpartiet i region Dalarna och medlem i Lions. Han är också initiativtagare till det ideella projektet ”Water means life” som förser Bari-regionen i Somalia med rent vatten. Det är ett område beläget längst ut på Afrikas horn som är extremt drabbat av klimatförändringar och torka och där många människor i dag är beroende av insatser från hjälporganisationer.

– Vatten är livräddande för människorna i Bari-regionen. Människorna där blev helt chockade när de fick se kristallklart, rinnande vatten första gången, säger Mursal.

Water means life borrar hundratals meter ner i marken för att hitta grundvatten. En pump som drivs av en generator sätts ner i hålet och driver vattnet upp i ett 15 meter högt vattentorn.

– Ett borrhål kan ge vatten till uppemot 20 000 människor i 60 år, säger Mursal.

Mursal Isa och Lennart Petterson, initiativtagare och projektordförande för Water means life, på plats vid invigning av ett vattenhål.

”Vi hade en rädsla varje dag”

Han är själv född och uppvuxen i nordöstra Somalia, där han levde som nomad på steppen tillsammans med sin familj.

Han har upplevt torkan och vet hur livet påverkas av vattenbrist.

– Vi hade en rädsla varje dag året runt för att regnvattnet skulle ta slut. När vattnet tog slut på en plats blev vi tvugna att resa långt för att hitta vatten. Det går inte att etablera ett normalt liv när man hela tiden är på resande fot, säger han.

På grund av torkan lämnade Mursal regionen. Inbördeskrig gjorde att han även lämnade landet.

23 år gammal kom han ensam till Sverige.

– Jag betraktar mig själv både som klimat- och krigsflykting, säger Mursal.

Reste på semestern

Starten för projektet var år 2008. Då berättade han om sitt liv för kollegorna på studieförbundet ABF i Borlänge. Hans chef berördes av orden och tyckte att Mursal skulle återvända till uppväxtplatsen och dokumentera lokalbefolkningens liv.

– En sommar tog jag med mig en kamera och åkte dit, säger han.

Väl hemma i Dalarna igen började Mursal föreläsa om sin uppväxt och vattensituationen i Bari-regionen. En förening som fick besök var Lions Borlänge vars ordförande Lennart Petterson ville engagera sig för att göra någonting åt saken.

Pengar började samlas in.

I samma veva gjorde även en grupp studenter på högskolan i Dalarna en dokumentärfilm av Mursals insamlade material. Samma studenter gjorde också en analys av vad människorna i Bari-regionen behöver allra mest och kom fram till att det var vatten.

– År 2011 kunde vi anlita en svensk geolog som åkte ner till Somalia med mig. Geologen besökte byar och städer och undersökte var det fanns grundvatten någonstans, säger Mursal.

Mursal Isa i Somalia.

320 meter ner i marken

Lions Borlänge ansökte om att Water means life skulle bli ett projekt för hela Lions Sverige. År 2018 blev ansökan beviljad, varpå insamlingen av pengar tog fart på allvar.

Året därpå fick projektet även pengar från Internationella Lions eftersom föreningen finns i flera länder i världen.

– Vi hittade ett borrföretag i nordöstra Afrika som kunde ta uppdraget. I september 2019 satte vi igång att borra där geologen sagt att grundvatten skulle finnas. 320 meter ner i marken hittade vi vatten.

Borren som används för att hitta grundvatten påminner om borrar som används för att hitta olja. Bilden visar en av borrarna som Water means life har använt.

Tredje hålet på gång

Knappt två år senare borrades vattenhål nummer två upp sju mil från första hålet. I sommar ska hål nummer tre påbörjas tio mil från det förra. Då kommer Mursal, liksom de två föregående gångerna, att vara på plats för att starta upp.

– Vårat mål är att borra upp fem vattenhål. Men det är en droppe i havet. Det bor cirka 730 000 människor i regionen och 150 000 av dem har inte tillgång till vatten. I den bästa av världar ska det finnas ett hål var fjärde mil, säger Mursal.

Han menar att först när det finns vatten att tillgå kommer det gå att prata om andra saker i regionen. Till exempel demokrati, jämställdhet och utbildning.

– Människor utan vatten är inte mottagliga för att ta in information. De frågar bara efter vatten, säger Mursal Isa.