Utrikes

Flera dömda för "Operation Condor"

UTRIKES

Argentina. Argentinas sista diktator under juntaåren, Reynaldo Bignone, 88 år, har dömts till 20 års fängelse för brott under den så kallade Operation Condor.

Ytterligare 17 ex-officerare befanns skyldiga i samma mål.

Den tre år långa rättegången är den första som tar upp brott inom "Operation Condor". De 18 åtalade anklagas för delaktighet i mord på oppositionella under juntaåren.

Militärdiktaturerna i Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay och Uruguay hjälptes åt att spåra upp, lämna ut och mörda vänsteroppositionella som flytt sina hemländer under 1970- och 1980-talet. Samarbetet inom "Operation Condor" samordnades genom ett kommunikationssystem som officerarna lärde sig på USA:s ökända utbildningscenter i Panama.

Reynaldo Bignone avtjänar redan ett 15-årigt fängelsestraff för att politiska fångars barn togs ifrån dem. Jorge Videla, som var juntans förste diktator, avled i fängelset 2013 där han avtjänade ett livstidsstraff för brott mot mänskligheten.

Bland dem som åtalats finns även Manuel Cordero, en före detta uruguayansk överste, som dömdes till 25 års fängelse. Dokument som presenterats under rättegången har visat på det byråkratiska inslaget i mördandet, till exempel hur Uruguays underrättelsetjänst beviljades rätt att genomföra mord på argentinsk mark.

15 av de 18 som ställdes inför rätta dömdes till mellan 8 och 25 års fängelse. Sammanlagt ska "Operation Condor" ha legat bakom över 100 avrättningar och kidnappningar.

En av dem som dödades under juntaåren var svenskan Dagmar Hagelin, som greps i januari 1977 när hon skulle hälsa på en väninna.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes