EU fördömer journalistmord på Malta

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Malta. Ingen har ännu gripits för mordet på en av Maltas mest kända journalister och bloggare.

Bombdådet skapar starka reaktioner i hela EU.

"Chockad och upprörd över mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Om journalister tystas går vår frihet förlorad", skriver EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på Twitter.

– Vi är förskräckta, säger i sin tur kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

– Ordförande (Jean-Claude) Juncker och hela EU-kommissionen fördömer den här attacken i starkast möjliga ordalag. Vi förväntar oss nu att rättvisa kommer att skipas. Våra tankar är med Maltas folk och framför allt med fru Caruana Galizias familj och kollegor.

53-åriga Caruana Galizia sprängdes ihjäl i sin hyrbil utanför hemmet i Bidjina i måndags eftermiddag. I många år var hon känd som en av landets tuffaste bloggare och journalister, inte minst vad gäller kampen mot korruption.

Hjälp av FBI

Såväl premiärminister Joseph Muscat som oppositionsledaren Adrian Delia har under året anklagat Caruana Galizia för smädelse. Bland annat har hon skrivit om gåvor och pengar från den mäktiga presidentfamiljen i Azerbajdzjan till Muscats hustru och kopplingar mellan Delia och en prostitutionsring i London.

Känsligheten i fallet gör också att Malta snabbt beslutat att ta in utländsk hjälp. Nederländska rättsläkare är på väg för att undersöka brottsplatsen och premiärminister Muscat har bett om utredningshjälp från amerikanska FBI.

Oppositionsledare Delia har redan förklarat att han inte kommer att lita på en inhemsk undersökning.

– Vi accepterar inte en utredning från polischefen, arméledningen eller domarkåren eftersom alla har kritiserats av Caruana Galizia, sade Delia i måndags enligt Reuters.

"Jag är Dahpne"

"Det här får Malta att likna ett land i Central- eller Latinamerika där journalister kidnappas, dödas eller bara försvinner. Det här får Malta att likna maffiatrakterna hos vår granne Italien eller Sicilien", skriver tidningen Malta Independent i sin ledare på tisdagen.

"Precis som vi efter Charlie Hebdo-attacken (i Paris i januari 2015) skrev Jag är Charlie skriver vi nu Jag är Daphne. Hennes anda måste fylla var och en av oss", heter det i ledaren.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Publicerad:

LÄS VIDARE