Efterlängtat fredsavtal undertecknat

Publicerad 2016-09-27

Colombia. Den colombianska regeringen och Farc-gerillan har nu undertecknat ett historiskt fredsavtal - för att få slut på mer än ett halvt sekel av strider i Colombia.

– Vi håller på att återfödas för att starta en ny era av försoning och fredsbyggande, sade Farc-ledaren Timoleón Jiménez.

Presidenten Juan Manuel Santos och Farc-ledaren Jiménez undertecknade avtalet vid en högtidlig ceremoni i staden Cartagena i närvaro av internationella dignitärer, däribland Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

När avtalet var påskrivet utbröt ett högt jubel bland gästerna, som uppmanats att klä sig i vitt dagen till ära.

Bad om ursäkt

Presidenten hälsade Farcrebellerna välkomna till demokratin.

– I dag upplever vi glädjen i en ny gryning för Colombia. Detta är ett nytt steg i vår historia - en tid av ett land i fred, sade president Juan Manuel Santos Santos under ceremonin.

– Det är slut på krig med vapen, och en diskussion om idéer har börjat, sade Farc-ledaren Timoleón Jiménez, som också bad offren om ursäkt.

– I Farcs namn ber jag om ursäkt till alla offer för konflikten, för den smärta som vi kan ha orsakat under detta krig, sade han.

Fin kväll

Margot Wallström säger till TT att det var en fin kväll.

– Det var många offer i publiken. Och alla vitklädda människor, det var tusen och åter tusen människor på torget och väldigt stämningsfullt. Och hoppfullt, men med varningar, för det återstår mycket arbete säger hon.

Men framförallt handlade kvällen om framtidstro och förhoppningar.

– Det kändes otroligt fint att vara med och vi har fått många tack för de insatser som Sverige gjort. Och vi har tagit på oss att vara huvudansvarig för att tillsammans med organisationer leta efter de mer än 45 000 personer som är försvunna som vi på något sätt måste återfinna, säger hon.

TT: Vad har du för förhoppningar på processen?

– Jag tror att det är den bästa chansen man har just nu och nu blir ju dem (Farc) en politisk rörelse, säger Wallström.

Innan ceremonin meddelade EU att de tar bort Farc från sin terrorlista, vilket innebär ett tillfälligt upphävande av EU:s sanktioner mot Farc.

Konflikten i Colombia har dödat mer än 260 000 människor. 45 000 saknas och nästan sju miljoner har tvingats fly sina hem.

TT