Ny regering men ingen vinnare i finska valet

För första gången ser inget parti ut att få mer än 20 procent av rösterna

Valet i dag ger med stor sannolikhet Finland en ny statsminister – men ingen vinnare.

Inget parti tycks för första gången i landets historia få mer än en femtedel av rösterna.

Regeringen, ledd av Juha Sipilä, avgick den 8 mars sedan det stod klart att den sjukvårdsreform som regeringen utlovade i samband med valet 2015 inte skulle få riksdagens godkännande. Sedan dess har Sipilä lett en övergångsregering.

Men valet i dag är ett ordinarie val. Det fanns ingen anledning att utlysa nyval när det vanliga valet ändå stod för dörren, tyckte finnarna.

 

Som det ser ut nu, bara timmar innan vallokalerna stänger, kommer valet att leda till ett regeringsskifte.

Socialdemokraterna ser ut att bli största parti med omkring 19,5 procent av rösterna, enligt en opinionsmätning tidigare i veckan. Partiets ledare Antti Rinne kommer med all sannolikhet att leda den nya regeringen.

Han har nyligen drabbats av hjärtinfarkt och, enligt vissa, inte riktigt återhämtat sig. Enligt andra är han fullt kapabel att ta sig an uppgifterna som statsminister.

 

Näst störst kan Samlingspartiet, som motsvarar Moderaterna i Sverige, bli, med omkring 17,5 procent av rösterna. Blockpolitik är inget som Finland ägnat sig åt, varken historiskt eller nu. Att Socialdemokraterna och Samlingspartiet så småningom hamnar i samma regering skulle alltså inte förvåna.

Tredje största parti ser kverulanterna i missnöjespartiet Sannfinländarna ut att bli. Under ledning av sin relativt nye ordföranden Jussi Halla-aho har partiet segat sig upp i opinionsmätningarna och ligger nu på omkring 15 procent. De kommer sannolikt inte bli ett regeringsparti.

 

Sannfinländarna tog för första gången plats i regeringen efter förra valet. Dess dåvarande ordförande Timo Soini blev, trots partiets EU-motstånd, utrikesminister.

Men en bit in i mandatperioden sprack partiet. De flesta av deras riksdagsledamöter stannade kvar hos Soini, det nya partiet tog sig namnet ”De blå”.

Men Halla-aho har efter en lite trevande start boxat sig fram i opinionen och siktar inte bara på finska riksdagen utan också på en större representation i EU-parlamentet senare i vår.

 

Antti Rinne, som alltså ser ut att snart kunna titulera sig statsminister, vill ha en regering med så få partier som möjligt men ändå med en rejäl majoritet i riksdagen. Det ser i dagsläget ut som minst tre partier.

– Jag tänker som så att om vi sitter i riksdagen så är antingen Centern eller Samlingspartiet med. Sedan ser det även klart ut att De gröna kommer att vara med i regeringen, sade han nyligen i en intervju.

 

Centern, som varit största parti efter förra valet, tycks nu hamna på ett stöd kring 14 procent. Han har lett en koalition med Centern, Samlingspartiet och De blå. Om valet går dåligt för Centern så lämnar Sipilä, tidigare framgångsrik industriman, politiken.

Ett starkt önskemål, och praxis sedan årtionden, i Finland är breda koalitionsregeringar som stöds av en majoritet i riksdagen. Så kommer det bli den här gången också.

Resultatet i förra valet i Finland

  • Centern 21,1 procent
  • Samlingspartiet 18,2
  • Sannfinländarna 17,6
  • Socialdemokraterna 16,5
  • De gröna 8,5
  • Vänsterförbundet 7,1
  • Svenska folkpartiet 4,9
  • Kristdemokraterna 3,5
  • Åländsk samling 0,4
     

Resultatet i finska riksdagsvalet 2015 för de nio partier som delade på riksdagens 200 mandat.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.