Larmet från Afghanistan: ”Tvingas sälja sina bebisar”

Uppdaterad 2022-06-21 | Publicerad 2022-06-18

Den globala uppvärmningen har slagit hårt mot Afghanistan.

Flera företag och hjälporganisationer har lämnat landet och nu larmar FN om att hälften av befolkningen riskerar svält.

– De som har drabbats allra hårdast är kvinnor och barn, säger Zuhra Wardak.

Det är som att vi har kastats 20 år tillbaka i tiden, så beskriver Zuhra Wardak situationen. Hon är född och uppvuxen i Kabul och har efter examen vid Kabul Education University arbetat som bland annat lärare. I dag är hon biträdande direktör för en avdelning hos hjälporganisationen International Rescue Committee (RESCUE) som ser till att mål om jämställdhet och etik fortlevs – vilket är en stor utmaning i Afghanistan.

– Utvecklingen i landet har skapat betydande hinder när det gäller kvinnors och flickors utbildning i synnerhet och deras hälsa. Det har också påverkat deras rörelsefrihet och särskilt utmanande är det om kvinnan är den enda familjeförsörjaren och inte har mahram (en manlig släktings eskort, reds anm) vilket har lett till att många kvinnor berövats sina arbetsinkomster, säger Zuhra Wardak.

Allt fler barn i Afghanistan drabbas av undernäring. Här får en undernärd pojke vård på Indira Gandhi hospital i Kabul. I slutet av året väntas 1,1 miljoner barn under 5 år lida av undernäring till följd av klimatförändringar och minskat stöd från omvärlden.

”Värre än någonsin”

Hon och hennes kollegor arbetar hårt för att se till att kvinnor är representerade vid beslutsfattandet för att bistånd och hjälp ska fördelas jämställt och rättvist. Många hjälporganisationer har valt att dra in finansiering till vissa projekt och de internationella sanktionerna gör att banksystemet fungerar sämre än tidigare. Organisationen Zuhra arbetar för fortsätter dock sitt arbete i landet - men ställer vissa tydliga krav.

– I vår policy står det tydligt att alla drabbade ska ha lika tillgång till bistånd och tjänster. Om vi ska kunna verka i Afghanistan måste vi kunna ha både kvinnor och män anställda. För om vi inte har kvinnliga hjälparbetare, hur ska vi då kunna hjälpa de kvinnor som behöver vår hjälp?

Sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan sommaren 2021 har många människors möjlighet till försörjning försvunnit.

– Det blir värre hela tiden. Dag för dag. Arbetslösheten är den största utmaningen, särskilt för kvinnor eftersom det är mycket begränsat vad de kan göra.

Jordbruk är en stor del av Afghanistans ekonomi, och före talibanernas övertagande år 2021 var närmare 80 procent av befolkningen beroende av jordbruket för sin försörjning. I dag tros andelen vara ännu högre. Samtidigt larmar nu FN:s livsmedelsprogram om att 23 miljoner människor i Afghanistan riskerar svält, alltså halva Afghanistans befolkning. Skördar har torkat sönder och boskap dör av brist på vatten och foder.

– Afghanistan har till följd av klimatförändringarna haft problem med torka i många år, men nu är det värre än någonsin. Människorna inte har något annat val än att sälja sina tillgångar för att få tillgång till mat och vatten, säger Zuhra Wardak.

 Programledaren Lima Spesaly på den Kabul-baserade TV-kanalen 1TV förbereder sig inför en nyhetssändning genom att täcka ansiktet med en slöja. Vid talibanernas övertagande tvingades 60 procent av de kvinnor som arbetade inom media att gå från sina jobb. Lima Spesaly har haft tur och kan arbeta kvar, men hon tvingas numera täcka sitt ansikte i sändning. Lima Spesaly säger att det är svårt att arbeta i en tv-studio med täckt ansikte i så många timmar och att hon hoppas att kvinnor i Afghanistan ska få starkare rättigheter.

Tvingas sälja bebisar

Från flera håll kommer larm om att familjer tvingas vidta så drastiska åtgärder som att sälja sina bebisar och flickor för att övriga familjen ska överleva. I en intervju med Al Jazeera berättar en 24-årig åttabarnsmamma som kallas Farhanaz om hur hennes liv förändrats. Hon är den enda familjeförsörjaren och tvingades gå från sitt jobb som radiopresentatör när talibanerna tog över styret. Enligt en rapport från International Federation of Journalists (IFJ) tvingades närmare 60 procent av de kvinnor som arbetade inom media lämna sina jobb vid talibanernas övertagande. Av dem var de flesta ensamma familjeförsörjare precis som Farhanaz.

– Det är en tydlig desperation nu bland miljoner av människor i Afghanistan. Människor tvingas sälja sina bebisar och unga flickor för att överleva. Och ändå är det människor som dör, berättar Farhanaz för Al Jazeera.

Kostar 25 000 kronor

I en nyhetssändning berättade en pappa till tio barn hur han sålt sin ena dotter för att kunna köpa mat till familjen. Aftonbladet har varit i kontakt med flera kvinnor i Afghanistan, som av säkerhetsskäl vill vara anonyma. De vittnar om att allt yngre flickor gifts bort, så unga som 7 och 8 år. Ett avtal om giftermål med en flicka kostar motsvarande 25 000 kronor.

– Det fungerar så, att när familjerna inte har pengar till mat eller att köpa vatten som blivit väldigt dyrt så gifter de bort nästa dotter. Det är fruktansvärt att höra om, men en verklighet för många, säger en av kvinnorna.

I Afghanistan väntas 1,1 miljoner barn under 5 år lida av undernäring i slutet av detta år. Allt fler barn syns tigga på gatorna. Här är barn som ber om hjälp med mat på gatorna i Kabul.

Uppmaningen till Sverige

Med de allt yngre fruarna följer också utmaningar med farliga graviditeter. Unga flickor blir gravida och tillgången till sjukvård och mödravård har drastiskt försämrats sedan internationella organisationer och bistånd försvann ur landet. Zuhra Wardak på International Rescue Committee (RESCUE) säger att sjukvården påverkats stort.

– Vi har stora fina sjukhus på flera håll i landet, men det saknas resurser där inne och det är mest som en kuliss. Det är stora störningar i utbetalningen av löner vilket gjort att läkare och sjukvårdspersonal behövt sluta för att hitta andra sätt att försörja sig på. Det finns några som fortsätter ideellt men då finns ytterligare ett problem, att det knappt finns tillgång till läkemedel för att behandla de som är sjuka, så situationen är väldigt svår.

Vad skulle du vilja hälsa till läsarna i Sverige?

– Om man kan göra något för att motverka den globala uppvärmningen som drabbar Afghanistan, så gör det. Afghanistan är ett land som nu är helt beroende av internationellt bistånd. Vi behöver stöd för att klara den här krisen så att familjer inte tvingas fatta omöjliga beslut, som att gifta bort sina döttrar för att försörja sig själva.